Svěží barvy rozzáří smíchovskou Portheimku

Svěží barvy rozzáří smíchovskou Portheimku 

Sklářská oslava barev. Tak by se dala nejlépe charakterizovat nová výstava jedenácti současných sklářských umělců, designérů a designérských studií působících v České republice, která se v úterý 5. března otevřela ve smíchovském letohrádku Portheimka.

Výběr autorů nebyl pro kurátora výstavy Jaroslava Polaneckého jednoduchý. "Množství tvůrců skla je v Čechách unikátní. Stranil jsem regionům a stranil jsem mladým," říká. Zároveň však dodává, že si přál, aby zde bylo zastoupeno několik generací sklářů, a to se mu povedlo. Vedle renomovaných umělců, designérů a studií se na výstavě představují mladí absolventi a studenti sklářských oborů českých vysokých škol.

Firefly. Jitka Kamencová Skuhravá. Foto: Andrea Morkusová

Výstava s názvem Svěží barvy nabízí i pestrou škálu výtvarných konceptů a technických postupů. Sešla se zde mimořádná díla vytvořená prastarými technikami foukání skla a jeho následné rafinace v podobě klasických technik broušení, rytí a malování s plastikami tavenými pomocí nejprogresivnějších technologií a dalšími experimenty včetně kombinace materiálů. “Přestože se většina vystavujících autorů pohybuje v prostředí sklářského designu, pro expozici připravili reprezentativní kolekci překračující hranice užitého umění, designu a vizuálního umění svědčící o jedinečné vitalitě a dynamice českého sklářství," dodává Polanecký.

Neobvyklé je i samotné ztvárnění výstavy – zatímco běžnou praxí u výstav skla jsou bílé podstavce a minimalistický prostor, aby prezentovaná umělecká díla co nejvíce vynikla, Polanecký zvolil pro koncepci výstavy naprosto jinou cestu. Oslovil studio LLEV, které speciálně pro ni navrhlo originální barevný mobiliář na míru. “Řekl jsem jim, že si přeji mít na výstavě barevný nářez. A to se povedlo.” Mobiliář nejen že vystavená díla neruší, ale dokonale podtrhuje jejich krásu. Pomocí barevného sklářského písku na podlaze i samotných soklech rozehrává barevnou hru, která k nadcházejícímu jaru prostě patří. 

Svěží barvy. Foto: Andrea Morkusová

Výstavu Svěží barvy můžete navštívit ve smíchovském letohrádku Portheimka od 5. března do 9. června, vždy od úterý do neděle od 10.00 do 18.00 hodin. Pro veřejnost je připravena i řada doprovodných akcí – kurátorské a lektorské prohlídky pro dospělé, speciální hravé prohlídky pro rodiče s dětmi spojené s výtvarnou dílnou či přednáška na téma Jak vznikla instalace výstavy Fresh Colours – architektura a realizace od A do Z od design studia LLEV.

23. března si nenechte ujít workshop pro děti i dospělé Pískosochy, při němž si ve tvořivé dílně vyzkoušíte tvorbu soch a obrazů z polystyrenu a barevného písku. 13. dubna se uskuteční velikonoční workshop na téma vitráže Tiffani pod vedením lektorek z chráněné sklářské dílny Bona. Na obě akce je nutná rezervace.

Petr Stacho. Pocta přírodě. Foto: Andrea Morkusová

Vystavující: Jakub Berdych starší, BYSTRO DESIGN, Irena Czepcová, Ilona Dragoeva, Lukáš Jabůrek, František Jungvirt, Jitka Kamencová Skuhravá, LLEV, Petr Stacho, Marcela Šilhánová, David Valner.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!