Jarní výstavy ve středních Čechách: inspirace Japonskem i grafiky Jiřího Suchého

Jarní výstavy ve středních Čechách: inspirace Japonskem i grafiky Jiřího Suchého 

Co chystají středočeská muzea a galerie během jarní sezóny? Vyrazte třeba do Kutné Hory na výstavu maleb inspirovaných japonskými tradicemi nebo do Poděbrad na přehlídku aktuální tvorby všestranného umělce Jiřího Suchého.

Zlatá dvacátá: Na cestě k moderní automobilce – do 26. dubna

Přijďte se seznámit s přelomovou dekádou v historii naší nejznámější automobilky ve Škoda Muzeu v Mladé Boleslavi. Dvacátá léta byla ve znamení zrodu pásové výroby, kdy z tamějšího závodu začaly vyjíždět vozy jako „lidovka“ Škoda 422, zástupce střední třídy Škoda 430 i drahé šesti- a osmiválcové modely Škoda 860.

Stálá expozice mladoboleslavského muzea. Foto: Škoda Muzeum

Eva Sakuma: Portrét kóro – do 17. května

Galerie GASK v Kutné Hoře aktuálně prezentuje díla současné výtvarnice a pražské rodačky Evy Sakumy. Ta se ve své tvorbě inspiruje japonskou krajinomalbou a evropskou technikou pointilismu, kterou využívali neoimpresionisté. Onen Portrét kóro je středobodem přehlídky, obraz, jenž zobrazuje japonskou kadidelnici coby základní symbol východoasijských tradic.

Vydra s bobrem – od 6. března

Na chráněné druhy, vydru říční a bobra evropského, se zaměří chystaná výstava ve Sládečkově vlastivědném muzeu v Kladně, která je určena zejména pro rodiny s dětmi. Nejmenší se v interaktivní přírodovědné expozici dozví, s jakými nástrahami se vydra každý den setkává, seznámí se se zajímavostmi z bobrova jídelníčku nebo o jejich rozšíření v našich končinách.

Jiří Suchý: Kresleno na kámen – od 8. března

Průřez aktuální grafickou tvorbou proslulého kreslíře, herce, zpěváka, textaře a spoluzakladatele Divadla Na Zábradlí a Divadla Semafor Jiřího Suchého si zájemci budou moci prohlédnout v poděbradské Galerii Ludvíka Kuby. Autor se z hlediska námětů soustředí hlavně na hudbu, divadlo a především ženskou figuru. Přehlídku obohatí kostýmní návrhy k jeho inscenacím.

Z výstavy Jiřího Suchého. Foto: Galerie Ludvíka Kuby Poděbrady

Komenského Orbis pictus pohledem Václava Sokola – od 6. března

V letošním roce si připomínáme 350 let od úmrtí Jana Amose Komenského a u této příležitosti otevírá Muzeum Českého krasu v Berouně tematickou výstavu, jež přinese nový náhled na zásadní autorovu jazykovou učebnici Orbis pictus od Václava Sokola. Český umělec vytvořil dvacet šest rozměrných pastelů, v nichž s respektem k předchůdci předkládá vlastní perspektivu světa svým nezaměnitelným rukopisem. Práce doplňují ukázky z jeho volné tvorby i fakta o Komenského díle.

Foto: GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!