Koncert, ze kterého šel mráz po zádech. Bastille nabili Fórum Karlín pozitivní energií ještě než spadla opona

Koncert, ze kterého šel mráz po zádech. Bastille nabili Fórum Karlín pozitivní energií ještě než spadla opona90%

"Vlastníme tuhle noc," stálo na jednom z pláten za Bastille ve čtvrtek 21. února. A skutečně minimálně v pražském Fóru Karlín jim patřila nejen noc, ale hlavně celé publikum. Bylo jejich od chvíle, kdy při první písničce Quater Past Midnight z nového, v pořadí třetího alba, které přijela skupina představit, spadla průhledná opona. A frontman kapely Dan Smith přivítal publikum česky: "Mluvím hezky česky. Jsme Bastille. Jak se máte?"

Téhle chvíli ale předcházely dvě hodiny čekání, kupování piv a párků v rohlíků, hledání míst v téměř vyprodaném sále a poslechu dvou předkapel. Nejdříve dav zahřáli britští Fours. Čtyřčlenná skupina se zpěvačkou Edith Violetovou. Na poslech příjemným indie-popem zpestřili netrpělivému publiku první půl hodinu.

Pak nastalo další obligátní shánění občerstvení a na pódiu první výměna nástrojů. Přišel známější předskokan Lewis Capaldi se svým podmanivým hlasem a mírně depresivními písničkami. Na jistou melancholičnost své hudby dokonce několikrát upozornil během vystoupení a přidal k tomu i notnou dávku sprostých slov.

"Většina lidí neví, kdo jsem, takže..." uvedl Capaldi své vystoupení a ukázal za sebe na dvoumetrové jméno. Někteří ale navzdory jeho slovům vypadali, že dostali svu hlavní hvězdu. Při jeho největším hitu Someone You Loved tančili, poskakovali i zpívali snad všichni. Zpěvák se evidentně v pražském publiku spletl, tady ho lidé určitě znají. (Důkazem může být i to, že zpěvák u nás vystoupí už v létě na Colours of Ostrava a na podzim v Paláci Akropolis.)

Entrée hodné hvězd

Před pódium náhle spadlo bílé plátno a na něm se objevilo "Užijte si dnešek a nemyslete na zítřek." Publikum s napětím ve tmě čekalo na nejnovější hity skupiny Bastille. Dlouho odkládaná deska, kterou přijeli představit, totiž teprve vyjde. S výjimkou prvního singlu Quater Past Midnight, a právě ta za plátnem čekal. Náhle se před diváky objevilo "Stil avoiding tomorrow?", tedy "Stále se vyhýbáte zítřku?" Pár minut nic a náhle tma.

Sál zaplavil ohlušující řev stovek fanoušků a za poloprůhlednou oponou se objevily první siluety a zazněly první tóny Quater Past Midnight. Kapela nejdřív hrála za plátnem, na kterém se promítaly hodiny, a na své publikum vůbec neviděla. Až v polovině nového hitu závěs spadl a všem v sále musela po zádech proběhnout zimnice. Entrée hodné hvězd. 

Na pódiu se začaly střídat nové písničky se známými a osvědčenými hity jako Things We Lost in Fire nebo Grip. Při ní dokonce jeden z fanoušků podal frontmanovi Danu Smithovi ceduli s částí refrénu "Cause the devil’s got my arms." Za svou odvahu a uměleckou snahu dokonce dostal jednu z paliček, se kterými Smith hrál během koncertu na buben. 

Lewis a gauč na scénu

Následovala jedna z nových pomalých písní. Technici při ní přinesli na pódium gauč, který měl zezadu nápis "doom days". Smith si oblékl mikinu s kapucí, lehl si na něj a celou písničku odzpíval vsedě nebo vleže. Melancholická hudba jakoby opět přilákala zpěváka, kterého už publikum mohlo vidět. "Další písničku Bad Blood vám zahrajeme tady s Lewisem," potvrdil to, co všichni tušili, frontman Bastille.

"Teď bychom rádi zahráli jednu, která je pro nás důležitá. Jsme s ní hodně spjatí. Můžete s námi tančit a zpívat, pokud chcete," představil song On the Night Smith. A nastal jeden z nejsilnějších okamžiků koncertu. Frontman si před refrénem přidřepl a více jak polovina publika to po něm spontánně opakovala. Ve chvíli, kdy vyskočil, potom vyskočili taky. Jako jeden muž. Jako jeden fanoušek.

Nespokojená ochranka i šťastnější publikum

Atmosféru, kterou si neužíval jen jeden člověk v sále, potom kapela okořenila svým největším hitem Pompeii. A nastal moment, kdy jeden z mužů, kteří pod pódiem dělali ostrahu, hodil po Bastille tak nepříjemný pohled, že by se za něj nemusel stydět ani Kazisvět VI., z boží vůle král. Smith mu totiž poletoval a poskakoval asi deset centimetrů za zády a neodcházel. Odehnat ho ale "securiťák" nemohl, a tak jen s kamenným výrazem stál a jako jediný se pravděpodobně těšil až koncert skončí.

A to už mělo brzy přijít. Ještě zazněl Good Grief a Bastille odkráčeli do zákulisí. Pražské publikum ale vypadalo, že by si na klasické uzavření všech koncertů počkalo i hodinu. Kapela se tedy bez většího otálení vrátila na přídavek.

V něm zazněla i Happier, tedy hit posledních měsíců, který skupina nazpívala společně s Marshmellem. A publikum skutečně po koncertě muselo být štastnější. Bastille se podařilo svou energií, balónky, které vypustili mezi lidmi, i závěrečným skokem Smitha do davu zvednout všem náladu i vykouzlit úsměvy. Jen aby zanechali tak pozitivní vzpomínku, museli nakonec odejít. Přesně, jak v Happier zpívají.

Foto: Dominika Kubištová

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!