ZAZ předvedla v Praze i napodruhé pestrou francouzskou show. Jen diváci málo zpívali

ZAZ předvedla v Praze i napodruhé pestrou francouzskou show. Jen diváci málo zpívali80%

V úterý se konal koncert francouzské zpěvačky ZAZ. Ve Foru Karlín vystoupila poprvé v neděli a po vyprodání vstupenek přidala tento druhý termín, který se taky vyprodal. Češi zkrátka ZAZ milují a na únorovém koncertě jim zpěvačka dala, pro co si přišli: spoustu energie, směs žánrů a hlavně skvělý hlasový projev.

ZAZ si po nedělním koncertu ve Foru Karlín stačila odpočinout natolik, aby v úterý přidala znovu do dalšího koncertu na stejném místě pořádnou dávku energie. Poté, co se většina nedočkavé fronty dostala dovnitř, přesně v osm v karlínském sále zhasla světla, aby instrumentální trio Gipsy Traffic navodilo příjemnou jazzovou atmosféru v roli půlhodinového předskokana. Poté, co kontrabasista, kytarista a klavírista s akordeonistou v jednom dohráli, napětí rostlo.

Ač se publikum několikrát snažilo o vytleskání hlavní hvězdy, počkalo si ještě hodnou chvíli, než konečně ZAZ mysticky započala svou úterní show za prosvíceným plátnem. Počáteční Si c’était à refaire se brzy rozjela i s plnou kapelou, která se zanedlouho taky ukázala za průsvitnou plachtou. Hrstka muzikantů profesionálně doprovodila tu, jejíž nástrojem je hlas.

Na ZAZ je vidět, že ji zpívání stále baví. Dává do něj emoce, veškerou energii, po publiku tancuje, skáče a mezi písněmi máchá rukama, klesá na zem a mluví rychlou francouzštinou rodilých mluvčích. Asi tuší, že valná většina pražského obecenstva jí stejně nerozumí. Od častých komentářů ji to ale stejně neodrazuje. „Každý mluvíme jiným jazykem, ale všichni mluvíme stejným srdcem,“ řekla během pražského vystoupení v rodné francouzštině. V češtině jí stačila tři slova, aby se s publikem dorozuměla: „tancuj“, „zpívej“ a „děkuji“.

V polovině dvouhodinového koncertu, poté, co předvedla několik písní ze svého nového alba Effet miroir, se muzikanti na podiu přeskládali, aby z elektronického zvuku přešli na komornější jazzové provedení skladeb. V tomto uspořádání ZAZ zazpívala hit Les passants za doprovodu mandolíny a xylofonu a několik dalších skladeb včetně cover verze Oublie Loulou od Charlese Aznavoura nebo rozverné Les Confettis od hostujících Gipsy Traffic.

V poslední části přešla ZAZ opět k více elektronickému zvuku, skladbám z nového alba, nechyběly však ani slavné Je veux a On ira, která přišly jako součást poměrně dlouho vyžadovaného přídavku. Většina vystoupení ale zahrnovala písně z Effet miroir, podle něhož se jmenuje i zpěvaččino turné.

Slabý zpěv diváků, podpora neziskovek a originální hlas

Ať však ZAZ vysílala energie, kolik chtěla, diváci jako by se nedokázali uvolnit podle jejích představ. Na pobídky skákající zpěvačky, vybízející publikum co chvíli k tanci a skupinovému zpěvu, se často ozvala jen slabá reakce s ohledem na to, jak bylo Forum Karlín plné. ZAZ to ale nevzdávala do posledního akordu koncertu. Důvodem byl možná fakt, že nové album zatím neproniklo lidem pod kůži a užívali si jen známé písně. Je pravda, že nový materiál ZAZ je zajímavý, ale ne ve všech případech je chytlavý a vhodný k bezstarostnému tanci.

I přesto byly koncert a celkově pražská návštěva ZAZ úspěšné. V zemích, kam přijede, podporuje moderní šansoniérka se svou nadací Zazimut tamní neziskové organizace. Tady to je třeba LATA pomáhající dětem a rodičům nebo Celé Česko čte dětem, které na pódiu představila spolu s poděkováním její zakladatelka Eva Katrušáková.

Aktivistka a rozradostnělá ZAZ však stále boduje zejména v tom, díky čemuž se proslavila – ve výrazném hlasu, kterým perfektně a originálně intonuje své vlastní osobité skladby zasahující do různých hudebních žánrů. Není divu, že má i přes jazykovou bariéru v Česku takovou fanouškovskou základnu. Ta si jí může letos užít ještě i na festivalu Colours of Ostrava 17.-20. července, kam ZAZ znovu přijede.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

(1 hodnocení) A co tvé hodnocení?