Oslavy čínského nového roku ohlásily příchod zemského Vepře

Oslavy čínského nového roku ohlásily příchod zemského Vepře90%

Nevšední kulturu Číny, její zvyky, tradice a symboly spojené s vítáním nového lunárního roku představily dvoudenní oslavy v pražském Kongresovém centru. Trochu v předstihu tak ohlásily nastupující rok zemského Vepře, který podle čínského kalendáře začíná 5. února.

Zemský Vepř je v čínském zvěrokruhu symbolem štěstí, bohatství a radosti a přesně v tomto duchu se dvoudenní pražské oslavy nesly. Hlavní program “Krásný Zhejiang”, uměleckého souboru China Zhejiang Wu Opera Troupe z jihovýchodního pobřeží Číny, začal ve Společenském sále KC proslulým Dračím tancem. Následující hodinu a půl trvající show plná barev, nádherných výpravných kostýmů, záhadných masek, zbraní, i tradičních čínských hudebních nástrojů nabídla divákům nejen vystoupení akrobatů, tanečníků a hudebníků, ale i nápadité choreografie.  

Oslavy čínského nového roku 2019. Foto: Andrea Morkusová

K vidění byly například masky z tradiční opery Wu, bohatě zdobené hedvábné kostýmy bojovníka a Bohyně nebes, i její tanec se 17 metrovým závojem. Příchod jara a tím i nového roku oslavily zpěvy a tance Opičího krále a jeho druhů, houslový koncert, i tradiční české lidové písně (například Tancuj, tancuj, vykrůcaj) v překvapivém společném podání českých a čínských hudebníků. Chybět nemohly ani “měnící se tváře” - představení během něhož si jediná osoba vymění za pár minut na obličeji více než deset masek znázorňujících různé postavy. Atmosféru dokreslovalo promítání na velkoplošnou obrazovku v pozadí i vysvětlující úvody ke každé části. Vše zakončilo dechberoucí představení akrobatů, nad jejichž ohebností a pružností se tajil dech.

Oslavy čínského nového roku. Foto: Archiv pořadatele

Pokud jste zavítali do přízemí Kongresového centra, mohli jste po oba dny navštívit i celodenní doprovodný program. K vidění byly techniky tušové malby, kaligrafie, tradiční čajový obřad, čínské obrazy a knihy, malba na hedvábí, hudební vystoupení, ukázky nejrůznějších zvyků a tanců a slavnostní ohňostroj. Mistři bojových sportů z Wushu centra představili ukázky bojových umění Shaolin kung-fu, San-da, a Qi-gong. A co je nejdůležitější, nechyběly ani všudypřítomné úsměvy zúčastněných.

Oslavy čínského nového roku 2019. Foto: Andrea Morkusová

Oslavy nebyly ale pouze o dívání. Na vlastní kůži jste si mohli vyzkoušet cvičení Čchi kung a oblíbené Tai-chi, vyfotografovat se v tematických kostýmech, či absolvovat svoji první lekci čínského jazyka. K ochutnání byl připraven i bohatý sortiment tradiční čínské gastronomie.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!