Procházky Prahou: zimním Smíchovem za poklady architektury, útulnými kavárnami, sportem i kulturou

Procházky Prahou: zimním Smíchovem za poklady architektury, útulnými kavárnami,  sportem i kulturou 

Území dnešního Smíchova prošlo během několika staletí mnoha změnami. Z idylického kraje plného letohrádků a viničních usedlostí se postupně proměnilo v průmyslové předměstí Prahy a posléze v moderní městské subcentrum, které kromě svých nových obchodních a administrativních funkcí láká návštěvníky množstvím historických i moderních památek, parky s dalekými výhledy, bohatým kulturním vyžitím, útulnými kavárnami i možnostmi sportu. Zveme vás proto na zimní procházku do míst, o jejichž existenci jste možná dosud ani netušili.

Winternitzova vila

Procházku zahájíme u jednoho z méně známých pokladů Smíchova - rodinné vily pražského právníka Josefa Winternitze od architektů Adolfa Loose a Karla Lhoty. Vila, jež má mnoho společných prvků se známější Müllerovou vilou na Ořechovce, pochází z roku 1931 a jedná se o poslední Loosovu realizovanou budovu. Dnes je vila zrekonstruovaná a přístupná veřejnosti. Kromě komentovaných prohlídek se zde pořádají nejrůznější přednášky, koncerty, divadelní představení, či taneční večery.

Winternitzova vila

Výtah na vrch Mrázovka

Víte, že na vrchol kopce Mrázovka nemusíte šlapat pěšky, ale můžete se pohodlně vyvézt unikátním výtahem? Ten spojuje dolní a horní část hotelu NH Prague City, přístupný je však široké veřejnosti bez ohledu na to, zda patříte mezi hosty hotelu, či nikoliv. Jízda je zcela zdarma a jako bonus se vám během ní otevřou krásné výhledy na velkou část Smíchova. Dolní i horní nástupní místa jsou uvnitř vestibulů hotelu a svézt se můžete samozřejmě jakýmkoliv směrem.

Zimní stadion Nikolajka

Pokud zavítáte na Smíchov o víkendu, zajděte si zabruslit na krytý Zimní stadion Nikolajka, který leží pouhou jednu zastávku autobusem č. 137 od stanice metra Anděl, směr výstupu Na Knížecí. Bruslí se každou sobotu a neděli od 14 do 16 hodin, vstupné pro děti činí 40 korun a pro dospělé 60 korun. K dispozici je i půjčovna bruslí a občerstvení.

Malostranský hřbitov

Ačkoliv by se mohlo zdát, že jsme na naší procházce zabloudili mimo oblast Smíchova, není tomu tak. Malostranský hřbitov nejen, že leží v jeho katastru, ale najdete ho jen jednu zastávku tramvají od Anděla. Po nedávné kompletní rekonstrukci je tato oáza klidu v jinak rušném prostředí městského centra celoročně přístupná veřejnosti. Při procházce hřbitovem naleznete místa odpočinku mnoha známých osobností: Antonína Mánesa, Josefiny a Františka Xavera Duška z nedaleké Bertramky, či mohutný pomník pasovského biskupa, hraběte Leopolda Thuna z Hohensteinu. Své hrobky zde má i řada dalších příslušníků šlechtických rodin

Velmi známý je zdejší pomníček malého děvčátka, nazývaný “svatá holčička”, který má, dle pověsti, ochraňovat každé dítě, které se zastaví u jejího hrobu. Zatoužíte-li se dozvědět zajímavé informace o historii hřbitova i osobnostech zde pochovaných, doporučujeme některou z komentovaných prohlídek, které pořádá zdejší Spolek Malostranského hřbitova.

Malostranský hřbitov. Foto: Veronika Tlachová, CC BY-SA 2.5

Zlatý Anděl

Na rušné křižovatce Anděl se rozhodně vyplatí pozvednout oči k nebi. Z nárožní fasády budovy administrativního a obchodní centra od architekta Jeana Nouvela otevřené v roce 2000 tam na všechny kolemjdoucí shlíží anděl ochránce Daniel - postava z filmu Wima Wenderse Nebe nad Berlínem. Kolem něj plují bílá oblaka a úryvky básní Franze Kafky, Rainera Maria Rilka, Konstantina Biebla, Jiřího Ortena, Gustava Mayrinka a Guillauma Apollinaira, které pojednávají opět o andělích či nebeských sférách. Moderní budova byla postavena na místě původního domu U zlatého anděla, jenž byl zbořen již v roce 1980 v souvislosti s výstavbou metra Anděl.

Málokdo však již ví, že se nám z původního domu dochovala freska letícího anděla ve zlaté říze, která dala celé lokalitě jméno. Dnes ji najdete v prosklené vitríně nad schody do restaurace u vstupu do metra.

Freska z domu U zlatého anděla. Foto: Pastorius, CC BY-SA 3.0

Bazilika sv. Václava

Již od Anděla nepřehlédnete dvě padesátimetrové věže jedné z nejvýznamnějších novorenesančních památek České republiky - Baziliky sv. Václava, která byla vystavěna v letech 1881 - 1885 na pozemcích rodiny Portheimů. Zajímavostí je, že kvůli její výstavbě bylo ubouráno jižní křídlo vedle stojícího letohrádku Portheimka.

Nad hlavním portálem baziliky najdete reliéf sv. Václava se dvěma anděly, v bohatě zdobeném interiéru ve stylu starokřesťanské sloupové baziliky pak strop z dřevěných polychromovaných a zlacených kazet, či mramorový oltář se lvími hlavami. Nachází se zde i obraz papeže Jana Pavla II. a stylizovaná jeskyně v předsálí kostela. Za kostelem byla v roce 2003 dokončena moderní dostavba původní farní budovy od architekta Jakuba Ciglera.

Muzeum skla Portheimka

V sousedním barokním letohrádku Portheimka, o němž již byla řeč, se v minulém roce otevřeno Muzeum skla. Obdivovat zde můžete jak stálou expozici Sklo jako umění, která díly významných sklářských umělců podtrhuje atmosféru místa, tak i krátkodobé výstavy. Momentálně se zde můžete seznámit s příběhem již zaniklé zlíchovské sklárny Inwald. Příjemným místem k zastavení je i zdejší kavárna nacházející se v přízemí letohrádku s výhledem do přilehlého parku.

Bazilika sv. Václava. Foto: VitVit, CC BY-SA 4.0

Stanice přírodovědců

Máte-li děti, nebo si prostě jen chcete odpočinout od ruchu města, zajděte se podívat do smíchovské Stanice přírodovědců. Sídlí kousek od Anděla, na svahu parku Sacré Coeur, za obchodním centrem Nový Smíchov. Ohřát se můžete v tropickém teráriu s chovem exotických plazů, ve venkovním výběhu pro změnu potkáte poníky, kozy, prasátka, ale i exotičtější zvířata, jako jsou klokani či lama. Projít si můžete i skleníky s bohatou expozicí rostlin, klubovnu s drobnými savci a dětští návštěvníci určitě ocení místní hřiště.

Švandovo divadlo

Repertoár smíchovského Švandova divadla tvoří převážně inscenace jeho stálého činoherního souboru. Výjimkou ale nejsou ani hostující divadelní soubory a představení pro děti. Přijít můžete na pravidelnou talk-show Scénické rozhovory se známými osobnostmi českého, evropského i světového umění, či na některý z koncertů hudby mnoha žánrů. Jednou měsíčně se ve Velkém sále hraje představení s titulky pro neslyšící. Příjemně zahřát se můžete i v místní Divadelní kavárně, ve které se pořádají i nejrůznější literární odpoledne, autorská čtení s hudebním doprovodem a křty knížek.

Národopisné muzeum v Letohrádku Kinských

Národopisné muzeum v Letohrádku Kinských

Pokud jste milovníky lidové kultury a zvyků, určitě vyražte i do Národopisného muzea v klasicistním Letohrádku Kinských, přezdívaném Musaion. Najdete jej v dolní části Kinského zahrady, nedaleko stejnojmenného náměstí s fontánou Propadliště času. Navštívit zde můžete stálou etnografickou expozici Česká lidová kultura zaměřenou na každodenní i sváteční život českého, moravského a slezského venkova v 18., 19. a první polovině 20. století a hmatovou expozici Tradiční lidová kultura dotykem pro nevidomé návštěvníky. Muzeum pořádá rovněž příležitostné výstavy a řadu kulturních akcí - nejčastější jsou vystoupení folklorních souborů a rukodělné dílny. A pokud dostanete po prohlídce chuť na něco dobrého, využijte pohostinnost místní muzejní kavárny.

Zlatý Anděl. Foto: Jan Suchý, Public Domain

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!