Otázky bytí i pomíjivosti. Stěžejní témata fotografa Ivana Pinkavy a sochaře Vojtěcha Míči představí Museum Kampa

Otázky bytí i pomíjivosti. Stěžejní témata fotografa Ivana Pinkavy a sochaře Vojtěcha Míči představí Museum Kampa 

Pražské Museum Kampa zahájí 26. ledna výstavu prezentující díla fotografa Ivana Pinkavy a sochaře Vojtěcha Míči, která se vztahují k otázce svobody a kulturní identity. K vidění budou do 24. března.

Světoznámý fotograf Ivan Pinkava se ve svých snímcích zabývá především lidským bytím, fyzickým koncem života a obecně cestou, kterou člověk putuje od zrození až k smrti. Oproti tomu v sochařské tvorbě Vojtěcha Míči se podle kurátora výstavy Petra Vaňouse nachází meziprostor pro „život“ materiálu, z kterého „je figurována“ identita sochy či objektu, která není žánrově ani typologicky vyhraněná a osciluje mezi abstraktním a organickým výrazem.

Oba autoři vytahují na světlo zdánlivě vyřešené otázky lidské identity a světa, ve kterém nevyhnutelně musíme žít. „Pinkava s Míčou znovuotevírají a podvracejí vyřčené pravdy o této „aréně“, aby uvolnily prostor pro vývoj a prohloubení lidského poznání a svobody,“ uvedl kurátor.

Projekt Vitální kolaps v Museu Kampa vedle sebe staví odlišná výrazová média, která představují stěžejní problematiku objevující se v tvorbě Pinkavy i Míči – vztahování se k horizontu, v němž se ukrývá tajemství zrození, života, smrti a pomíjivosti. „Proces tvorby se neustále odvíjí v čase a zároveň prohlubuje oblast svého zájmu. Jeho základní roviny – horizontální a vertikální – se navzájem vyvažují a drží v rovnováze tu druhou,“ vysvětlil Vaňous.

Proměny tohoto kontrapunktu, vychylování a disharmonie, jsou projevy pochybností, melancholie, rozpornosti, skepse a obav, jež plodí živý lidský duch reagující na svou přítomnost. Vitalita je v tomto procesu vyvažována kolapsy. Život je pociťován jako určitý druh nevyzpytatelného algoritmu, který se pohybuje mezi nadějí a skepsí ve vztahu k životu a smrti,“ dodal.

© Ivan Pinkava, Šebestián, 2016. Foto archiv Musea Kampa

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!