Co je afroamerická identita? Ikony a historické milníky černošské kultury ukazuje Arthur Jafa v Rudolfinu

Co je afroamerická identita? Ikony a historické milníky černošské kultury ukazuje Arthur Jafa v Rudolfinu 

Afroamerický umělec Arthur Jafa přivezl do pražské Galerie Rudolfinum svou výstavu A Series of Utterly Improbable, Yet Extraordinary Renditions, kterou předloni uvedl v londýnské Serpentine Sackler Gallery. Přináší v ní odpověď na to, co znamená být součástí složitého terénu černé reprezentace.

Známý černošský umělec, filmař a kameraman Arthur Jafa z USA se na aktuální pražské výstavě snaží návštěvníky seznámit s historií afroamerické vizuální estetiky. Jeho záměrem je otevřít téma černošské identity a kultury v novém horizontu.

Pohled na vývoj života minority v jeho rodné zemi ukazuje prostřednictvím současných snímků i nalezených záběrů. Na výstavě tak jsou k vidění známé ikony a záznamy historických událostí černošské kultury, zároveň ale i anonymní osoby v různém psychickém rozpoložení od nadšení po zoufalství.

Název Jafovy výstavy A Series of Utterly Improbable, Yet Extraordinary Renditions (v českém překladu Cyklus absolutně nepravděpodobných, ale mimořádných setkání) odkazuje podle umělce k pocitu absence, jenž pronásleduje černošskou existenci.

Expozice představuje v neposlední řadě také fotografku Ming Smith, socioložku Fridu Orupabo, kterou na Instagramu najdete pod účtem @nemiepeba, a videa z YouTube kanálu Missylanyus. Výstava bude v Galerii Rudolfinum otevřena zdarma do konce letošního března.

APEX, 2013 © Arthur Jafa, archiv Galerie Rudolfinum

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Galerie Rudolfinum nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Galerie Rudolfinum

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!