Největší jízdy králů v Česku

Největší jízdy králů v Česku 

Tento obyčej patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO. V dnešní době už se udržuje pouze na Slovácku a na Hané, před 2. světovou válkou se však jízda jezdila skoro v každé vsi na Slovácku. Představujeme největší jízdy králů, které se zachovaly až do dneška.

Vlčnov 

Nejpopulárnější jízda králů zde má tradici delší než 200 let a koná se každoročně na slavnost letnic, která připadá na poslední neděli v květnu. Namaloval ji na plátno Joža Uprka, jeden z představitelů impresionismu v 19. století. Natáčela se zde adaptace divadelní hry Maryša a seriál Slovácko se nesúdí.  

Hlavní součástí královské jízdy jsou legrúti, ti jsou oblečení do vlčnovských krojů a jedou na koních zdobených pentlemi a krepovými květinami. Během jízdy vykřikují jednotlivé vyvolávky, které se dříve vztahovaly ke konkrétním obyvatelům obce, dnes jsou míněny spíše všeobecně. Králem musí být chlapec ve věku 10–12 let, který má v ústech růži, je oblečený do dívčího kroje a z obou stran ho doprovázejí legrúti. Pro rodinu krále je vždy nesmírnou poctou, že vybrali právě jejich syna.  

Hluk   

Jízda králů v tomto městě probíhá každé tři roky a je součástí Dolňáckých slavností. Král jede v družině a má po každé straně páže, všichni tři jsou oblečeni do ženského kroje a jedou na bílých koních. Součástí průvodu jsou tzv. “žebráci”, kteří chodí s proutěnými koši a ukládají do nich dary za vyvolávky, třeba slivovici nebo víno, to se pak konzumuje přímo v průvodu.  

Ráno družina přijede až k domu krále a žádá rodiče o povolení. Pro rodinu krále je to vždy čest, ale je to finančně nákladné, protože občerstvení pro hosty i výzdobu koní a přípravu hradí ve všech obcích z větší části rodina krále.  

Kunovice 

Tradice jízdy králů zde byla obnovena a koná se každé dva roky. Praporečník je v čele průvodu, následují jej vyvolávači a ministři. Král je také oblečený do dívčího kroje a má v puse růži, aby nemohl promluvit – to odkazuje na legendu o Matyáši Korvínovi, uherském králi, který tak utekl z prohrané bitvy. Doprovázejí jej pobočníci se šavlemi, kteří mají za úkol jej chránit.  

Jízda se koná celý den a opakují se v ní stejné prvky jako u výše zmíněných. Její dřívější podobě se říkalo banderium – skupina chlapců z obce provázela na koních významné osobnosti, které obec navštívily. 

Skoronice

Jízdy se účastní chlapci mezi 17 a 30 lety, ale může se jí zúčastnit i padesátiletý muž. Královskou jízdu mohou absolvovat klidně desetkrát. Družina jede v párech a jezdců je okolo 20 - 30. Koně dříve zdobily pouze dívky, dnes to dělá celá rodina jezdce.

Starosta musí jízdě udělit souhlas slovy: V naší obci odedávna dobrý zvyk je vídat, chasu v kroji na koních mezi námi vítat. Povolení máte. Krále hleďte chrániti, aby vám ho nemohli cizí lidé zajmouti!

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Jízda králů v Kunovicích
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!