Čarodějnice v Praze: Nejlepší tipy pro všechny!

Čarodějnice v Praze: Nejlepší tipy pro všechny! 

Poslední dubnová noc se jako každý rok nese ve znamení čarodějnického reje. Pálení čarodějnic je oblíbeným svátkem s prastarou středověkou tradicí. Myslíte si, že v Praze se neslaví? Omyl! I tady na mnoha místech nejen v Praze zaplanou ohně, táboráky i malé ohníčky v zahradách. Citypilot přináší tipy na akce, které se v den ohně, kouzel a čárů konají.

Pálení čarodějnic nebo též Valpuržina noc je každoročním svátkem, při němž se slaví příchod jara a jeho hlavní náplň je tradičního zapalování ohňů. Každoroční veselice je tradičně spojena s hromadným popíjením a oslavami pod širým nebem.

Malý exkurz ke kořenům

Noc z 30. dubna na 1. května byla odnepaměti vyhrazena pro oslavy příchodu jara, spjata s rituály s ochranou budoucí úrody a plodnosti. Jde o zvyky, které mají očistit přírodu od temných sil, které se přes zimu nahromadily. Tyto temné síly mají podobu čarodějnic. Noc na 1. května je doba, kdy se čarodějnice prý scházejí k tradičnímu sabatu a za letu na košťatech škodí majetku, dobytku a budoucí úrodě.

Čarodějnice v digitálním věku

Dnešní realita je samozřejmě o poznání prozaičtější. Hladu z neúrody se příliš bát nemusíme a čarodějnici v životě viděl málokdo z nás (a jestli ano, tak nejspíš neletěla na koštěti). Ohně sice v tento den pravidelně vzplanou, sem tam se zapálí i nějaké to koště nebo čarodějnice vyrobená z novin a starého oblečení, ale magický obsah těchto úkonů je nenávratně pryč.

Zajímá  vás, kde se tento rok v Praze houfně z příchodu jara radovat a kde nějakou tu čarodějnici upálit? Čtěte dále!

Více

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!