Dechberoucí výstava nejkrásnější lodě dvacátého století v Brně

Dechberoucí výstava nejkrásnější lodě dvacátého století v Brně90%

Když před více jak 100 lety ve středu 10. dubna 1912 vyplula největší loď z přístavu v anglickém Southamptonu, lidé byli natěšení na nejlepší plavbu přepychovou lodí. Ten den ještě netušili, že tato plavba je pro mnohé ta poslední. Výstava na brněnském výstavišti představuje lodní katastrofu 20. století, která doposud není vyřešena.

Po dvou letech od doby, kdy výstavu Titaniku organizátoři představili v Praze, se i Jihomoravský kraj může těšit na neobvyklou podívanou a krásný zážitek, během kterého se budou návštěvníci cítit jako praví pasažéři. Nejen proto, že si po celou dobu mohou prohlížet historické artefakty vylovené z hlubin oceánu, ale pocit umocňuje i fakt, že každý návštěvník dostane svůj cestovní průkaz, na kterém jsou údaje pravého cestujícího a na samotném konci výstavy je napsané, zda tato postava přežila nebo utonula v ledovém oceánu.

Celá expozice má úžasnou atmosféru, které pořadatelé docílili tak, že v každé místnosti hraje jiná hudba. V závěru už jsou slyšet nepříjemné a strašidelné zvuky a cestující si po celou dobu mohou všímat světel, která se mění. Od první třídy, kde zní veselá hudba a nádherně září světla, dojdete až ke třetí třídě, která je umístěná vedle hlučné a tmavé strojovny. Dojít se dá až k ledovci, který představuje osudnou noc, kdy jasně zářily hvězdy a životy všech lidí na palubě se rázem změnily.

Organizátoři výstavy také nezapomněli na ty nejmenší pasažéry, pro které připravili dobrodružné putování za pokladem oceánu, při kterém se mohli dozvědět spoustu zajímavostí. Není tedy divu, že po expozici pobíhaly a smály se děti, které chtěly mít razítko dříve než jejich vrstevníci.

Ke konci výstavy byla vystavená replika člunu, která ukazovala, jak byly tyto čluny, kterých na lodi nebylo mnoho, malé. Nemohlo se do nich tedy vejít přes 2200 lidí, kteří na lodi tu osudnou noc cestovali. Celkem tuto katastrofu přežilo jen 705 lidí, jejichž výroky byly napsané na stěnách.

Na stránkách této velké expozice je napsané, že doba prohlídky je hodinu a půl, když však někdo holduje historii, měl by si nechat na tuto úžasnou prohlídku aspoň tři hodiny. Každá místnost v této historické lodi stojí za pozastavení a rozjímání

Foto archiv výstavy

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

První třídaJídelnaTřetí třída
 

Mohlo by se ti líbit...

Brněnské výstaviště nabízí i další akce

Místo konání: Brněnské výstaviště

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!