Zimní výstavy v Praze: image Česka v zahraničí i nejlepší novinářské fotografie

Zimní výstavy v Praze: image Česka v zahraničí i nejlepší novinářské fotografie 

Kam zajít na výstavu v hlavním městě? Během zimních měsíců si můžete prohlédnout plakáty studentů grafiky na téma image současného Česka, to nejlepší z české fotožurnalistiky posledních dvou dekád nebo malby Adama Štecha.

1. CzechImage

Jaká je tvář současného Česka v zahraničí? Toto téma výtvarnou formou pojali studenti grafiky z tuzemska i ciziny, konkrétně ze Španělska, Německa, Rakouska, Švédska, Polska, Maďarska, Ukrajiny, Bulharska, Rumunska a Japonska. Jejich výsledné plakáty si můžete do konce ledna zdarma prohlédnout v Galerii Českých center. Více o výstavě zde.

2. Adam Štech – Podle skutečné události

Nejnovější tvorbu současného českého malíře Adama Štecha představuje do 27. ledna Galerie Václava Špály. Podle kurátora výstavy Jana Kudrny byly autorovou inspirací pro výstavu právě skutečné události, nebo alespoň jejich reálné základy. Umělec je podle něj bytostným malířem, který vyniká jasným malířským projevem, jistotou, pevnou vnitřní stavbou a důvěrou ve své vlastní vidění a nazírání na malbu.

Adam Štech, Autoportrét s Mayou, 200x150 cm, olej na plátně, 2018. Foto archiv Galerie Václava Špály

3. The Best Of Czech Press Photo

To nejlepší z české fotožurnalistiky za poslední dvě dekády nabízí od 18. prosince do konce února výstava v Karolinu. Koná se u příležitosti 25. narozenin soutěže Czech Press Photo, která dnes podle organizátorů funguje jako pomyslná fotobanka novodobých dějin. Připomeňte si zásadní události posledních let, ať už povodně v roce 2002, politické zvraty, kriminální kauzy nebo třeba loučení s Václavem Havlem.

4. Factory Tour

V letošním roce uplynulo devadesát let od narození výrazného umělce druhé poloviny 20. století Andy Warhola, který kromě své výtvarné tvorby proslul i jako režisér experimentálních snímků nebo manažer kapely The Velvet Underground. Jeho odkaz v Česku a na Slovensku představuje do 27. ledna výstava v Art & Event Gallery Černá Labuť. Těšit se můžete na práce předních výtvarníků jako Milana Caise, Sáry Saudkové, Terezy z Davle nebo Jaromíra 99. Více o výstavě zde.

Z výstavy Factory Tour. Foto archiv Art & Event Gallery Černá labuť

5. Neviditelná výstava

V prostorách Novoměstské radnice si můžete projít netradiční interaktivní expozici, jež vám zprostředkuje každodenní život nevidomých a slabozrakých, kteří navíc výstavou provází. Zjistíte, jak obtížné je orientovat se bez použití zraku ve městě, poznat peníze, správně ochutit jídlo nebo používat spotřebiče.  

Z výstavy The Best Of Czech Press Photo. Foto © Milan Jaroš, Respekt

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!