Vypsanou fiXu pro všechny věkové kategorie aneb lehce smutný koncert plný skoků a cigaret

Vypsanou fiXu pro všechny věkové kategorie aneb lehce smutný koncert plný skoků a cigaret 70%

Vypsaná fiXa slibovala, že dvanáctého dne v dvanáctém měsíci v roce bude v Paláci Akropolis v Praze lehce smutný koncert. Závazek splnila do posledního detailu. Koncert ve znamení tesklivé a někdy mírně depresivní hudby ale naštěstí v závěru doplnily staré rockové hity. Každý si tak mohl vychutnat 33 cigaret, lehce nepřítomného Márdiho i Klid a Mír a Ticho.

Ještě než to ale začalo, zvládli organizátoři zmást publikum. Událost, která na sociálních sítích na koncert upozorňovala, totiž začínala v 21:00. Kdybyste tentokrát všudypřítomné médium poslechli, přišli byste o většinu lehce smutného, ale za to do posledního místa narvaného koncertu. Naštěstí se ale lidé ještě umí dívat na vstupenky, a tak se od půl osmé začali scházet na pražském Žižkově.

V publiku jste tak mohli zahlédnout dítě navštěvující druhý stupeň základní školy stejně jako ostřílené rockové příznivce této pardubické kapely. Většina z nich (děti samozřejmě ne) si krátila asi hodinové čekání s pivem v ruce, ale s úsměvem na tváři. Někteří netrpělivci ale přesto před půl devátou začali pískat. A z ničeho nic se, jak na povel, objevil zpěvák Márdi, tma, Fogiho mantra a Vypsaná fiXa.

Ponurá Sci-fi pohádka

Od té doby se nesourodě začaly střídat písničky z alba Klenot s těmi novějšími z Krásného smutného dne nebo Čtyř sluncí. Než kapela publikum vůbec pozdravila, měli fanoušci za sebou i Bubáka a Sci-fi pohádku, během kterých začali diváci spokojeně přikyvovat. Hudbu tentokrát doplňovala černobílá němá projekce za bicími, která dotvářela ponurou atmosféru koncertu.

Zvláštní melancholickou náladu se nesnažila rozbít ani čtveřice hudebníků. Frontman Márdi během koncertu téměř nemluvil, ponořil se do hudby, a že je mezi lidmi, začal vnímat až u přídavku. Při písni Duchové se alespoň bubeník Petr Martínek snažil roztleskat publikum tím, že paličkou mlátil do láhve od vína, ve které byla voda.

Hlediště ale bylo na straně fiXy. Stačilo, aby Márdi jednou ukázal do davu a ozval se ohlušující řev. V rychlém sledu se tak vystřídala Snídaně z elektřiny, Papírová hyena nebo Okresní knihovna, při které mnozí závodili, kdo nejsilněji dupne na první nejvýraznější dobu. Dupali vskutku silně, akorát že občas na druhou, nebo na třetí, podle toho, co rychlost a počet vypitých piv dovolily.

Víc jak 33 cigaret

A ještě než zaznělo 33 cigaret a Jizvy, měl už kytarista Milan Kukulský i bubeník zapálenou cigaretu. Známější hity popostrčily jednoho z fanoušků k tomu, aby vylezl na pódium a skočil do davu. Zřejmě se mu to zalíbilo, protože během další hodiny si to zapakoval ještě pětkrát. K podobnému aktu inspiroval i několik odvážných dam. A tak to trochu vypadalo, že si z té lehce smutné hudby mnozí chtějí jít skočit.

Postupně ale Vypsaná fiXa přidávala i další klasiky, a tak se nálada v publiku výrazně zvedla. Každý si najednou broukal známé melodie, a při Ledňáčcích se dokonce někteří nebáli dát hlasitě najevo, že hrají "pro Severní Čechy." Při Emigrantovi už celý Palác Akropolis řval: "Kdo se jednou zbláznil, už nikdy nebude normální." Refrén písně potvrdil někdo na balkóně, když do davu pod sebou hodil plný kelímek piva.

Márdi se poté zmohl jen na prosté "Děkuji" a poprvé odešel společně s kapelou do zákulisí. Akropolis téměř okamžitě začal řvát: "Ještě jednu!" Někteří byli smělejší a začali vykřikovat "Ještě sedm." A světe div se, Vypsaná fiXa jim to skoro splnila. Přidala ještě pět starších songů, během kterých ještě dvakrát odešla a s ohlušujícím potleskem se zase vrátila. Patřil mezi Náklaďák, Iluze nebo 1982.

A i když se v tu chvíli z depresivní fiXy stala zase ta stará dobrá šílená, některé jedince už ztratila. Těžko říct, co jiného může někoho vést k tomu, aby si v nadšeném davu hledal hotel v Řecku na nejmenovaném serveru. Zbytku ale stačil Žižkov a milovaná Antidepresivní rybička.

Foto: Vypsaná Fixa na březnovém koncertu v Paláci Akropolis. Zdroj: FB vypsaná fiXa

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!