Zimní výstavy na severu Čech: úniková hra o sametové revoluci, těžba uranu i malby Adama Kašpara

Zimní výstavy na severu Čech: úniková hra o sametové revoluci, těžba uranu i malby Adama Kašpara 

Kam během zimy na výstavu v severních Čechách? Nepřehlédněte třeba únikovou hru na téma listopad 1989 v Československu nebo přehlídku podmanivých obrazů přírody mladého výtvarníka Adama Kašpara.

Adam Kašpar – do konce prosince

Krajinomalby mladého českého výtvarníka a absolventa AVU, který svou tvorbou odkazuje ke klasické realistické malbě s tradiční technikou a kompozicí, si nyní můžete prohlédnout v liberecké galerii Prostor 228. Autorovy obrazy zachycují přírodu s respektem k její monumentálnosti a kráse a zároveň jsou hmotným poselstvím o naší pomíjivosti vůči tomuto fenoménu.

Z výstavy Adama Kašpara. Foto: archiv galerie Prostor 228

Mýtus Atom – do konce ledna

Putovní výstavu zaměřenou na těžbu uranu a s ní spojenou radioaktivitu aktuálně hostí Oblastní muzeum a galerie v Mostě. Těžba této suroviny zažila v Krušných horách největší rozmach v éře studené války a sehrála podstatnou roli v „závodech ve zbrojení“ mezi Východem a Západem. Zároveň měla neblahé dopady na osudy tamějších obyvatel. Kromě pohledu do historie expozice nabízí i prognózu vývoje uranu, klade důraz zejména na postupnou odstávku jaderných elektráren v Evropě.

Únik z totality aneb Listopad 89 na Chomutovsku – do 1. února

Připomenout si zlomové listopadové dny roku 1989 v Československu můžete na současné výstavě v hlavní budově Oblastního muzea v Chomutově, která je pojata netradičním způsobem coby úniková hra. Návštěvníci musejí najít stopy a indicie, rozluštit sérii hádanek a poté uniknout z místnosti ve stanoveném čase. K vidění jsou tu i archivní fotografie sametové revoluce, které jsou zveřejněny vůbec poprvé.

Originální otisk dlaně prezidenta Václava Havla z roku 1990. Foto: archiv Oblastního muzea v Chomutově

Michaela Thelenová: Přes kopec – do 9. února

Známou českou konceptuální umělkyni a fotografku představuje poslední letošní výstava v Galerii moderního umění v Roudnici nad Labem. V projektu s názvem Přes kopec reflektuje rodačka ze sudetského pohraničí problematiku česko-německých kulturních vztahů. Jádrem expozice je vlajka, jež kombinuje český a sousední národní prapor, doplňující video a několik snímků, které ukazují naši vzájemnou provázanost a zároveň i jisté neporozumění a křivdy z minulosti.

Spravedlnost bez bázně: Gallasové a Clam-Gallasové v Čechách – od 13. prosince

Rodinu Gallasů a Clam-Gallasů komplexním způsobem představí chystaná výstava, která se v pátek 13. prosince otevře v bazénové hale v Oblastní galerii Liberec. Kromě politické, hospodářské a kulturní činnosti členů slavného rodu od konce 16. po první třetinu 20. století přiblíží i jejich soukromý život. Zabývat se bude také působností rodu v oblasti vojenství, dobročinnosti, hudby, divadla či výtvarného umění a zdůrazní i význam Gallasů a Clam-Gallasů pro severní Čechy.

Z výstavy Spravedlnost bez bázně. Foto: archiv OGL

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!