Skety rozhoupaly Jazz Dock klasicky i vánočně

Skety rozhoupaly Jazz Dock klasicky i vánočně100%

V neděli 9. prosince vystoupila vokální skupina Skety v pražském Jazz Docku. Vyprodaný klub naplnila šestice rytmy, čistými vícehlasy i vánoční atmosférou. Nezapomněli však ani na humor.

Člověk, který se o nedělním večeru procházel kolem přístavu, kde sídlí Jazz Dock, by řekl, že se tam koná parádní vánoční večírek spojený s pořádným rytmickým koncertem. Jazzové bicí, kontrabas a spousta vícehlasů. Vše by byla pravda – až na to, že se to celé obešlo zcela bez nástrojů. Podium totiž ovládly Skety, a capella sextet, který už čtvrtým rokem pracuje na perfektním vokálním ztvárnění vlastních i převzatých písní. A daří se jim to, což dokazuje nejen vyprodaný Jazz Dock, ale i řada domácích i mezinárodních úspěchů. Před nedávnem třeba doprovodili tanečníky v populárním pořadu Stardance.

Nedělní koncert byl pojat zčásti spíše klasicky a zčásti vánočně. První půlku si šestice užívala s písněmi, které se na jazzdockovém podiu objevují i v jiný než vánoční čas – ať už se jednalo o covery písní, třeba Mr. Sandman, v jehož vtipném podání si ženy ze Sket hrají na zpívající muže a naopak, či o originální kousky třeba z druhého alba nazvaného Týdytý. Netradiční seskupení nezapomnělo ani na komunikaci s publikem, když vyzvalo náhodné posluchače k opakovaní „kouzelného“ slova Popokatepetl v stejně nazvané rytmické písni.

Po krátké přestávce, při které se plný klub snad ani celý nestihl občerstvit, Skety tentokrát nastoupily na stage s vánočními svetry. A zpěváci v nich zvládli i přes značné teplo v sále vydržet po celý úsek vánočních písní, jejichž a capella úpravy opravdu stály za poslech. Ať už se pustili do odvážné pětičtvrťové verze Nesem vám noviny smíchané s jazzovým standardem Take Five, odvázali se v rapové úpravě Dej Bůh štěstí či zvážněli u improvizované Byla cesta byla ušlapaná, výsledek byl takřka dokonalý.

Líbezné zpěvy, rytmus vytvářený převážně beatboxujícím Petrem Wajsarem, který také stojí za většinou autorských písní Sket, a hlavně spousta energie, tím si i toto předvánoční vystoupení Sket získalo zaručený úspěch. Pronikavé hlasy jejich jednotlivých zpěváků a zpěvaček se dokáží slít v hlas skupiny, a když je čas, vystoupí na povrch a ukáží, že sebevědomě zvládnou i sóla. A díky ovládnutým zvukovým technologiím pak mohou Skety opravdu čarovat.

Profesionalita a dosavadní úspěch Sket však nezpůsobil, že by Skety zpychly. Naopak, v jejich živém vystoupení nechybí ani notná porce humoru a na adventním koncertě dokázaly, že i když jsou zkušení, i tak se může chybka vloudit. Po uvedení populární písně Alkoholická, při níž v nahrávce hostuje Vojta Dyk, se nedařilo správně nastavit smyčku v počítači, kterému skupina říká Bedřich Smetana. Povedlo se až asi na popáté, což však skupina i publikum přijali s humorem jako důkaz, že to „fakt dělají naživo“.

Není tedy divu, že je po mistrném předvedení hravé písně Štrúdl potěšil stylový dárek z publika – hádáte správně, byl plný jablek, ořechů a zabalený v listovém těstě. Za odměnu Skety přidaly na závěr titulní skladbu z alba Týdytý a vánočně i jazzově naladěné posluchače poslali poklidně „(hajdom hajdom tydly) dom“. Koncertu by se tak dala vytknout jen hodně stísněná atmosféra klubu, se kterou se však při zaslouženě vyprodaném koncertu musí počítat.

Zdroj fotografie: Skety

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Jazzová sekce

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!