Pocta Andy Warholovi. Přes dvacet výtvarníků vzdá hold nejslavnějšímu popartistovi na pražské výstavě

Pocta Andy Warholovi. Přes dvacet výtvarníků vzdá hold nejslavnějšímu popartistovi na pražské výstavě 

V letošním roce by umělec Andy Warhol oslavil devadesáté narozeniny. U této příležitosti vznikla putovní výstava Factory Tour, k níž téměř třicet známých českých a slovenských výtvarníků vytvořilo svou vlastní poctu vůdčí osobnosti pop-artu. Jejich díla budou k vidění v Art & Event Gallery Černá labuť od 4. prosince do konce ledna.

Autoři různých generací na putovní výstavu Factory Tour přispěli buď zcela novými díly, nebo příhodnými pracemi ze svého archivu. Mezi nimi najdeme fotografky Terezu z Davle či Sáru Saudkovou, dále třeba výtvarníka  Jaromíra 99, Pastu Onera, Milana Caise, Josku Skalníka, Adama Jílka a řadu dalších.

Cílem projektu je upozornit nejenom na výtvarnou tvorbu Andyho Warhola, ale především na komplexní vliv, který měl americký rodák, jehož rodiče pocházeli z východoslovenského města Medzilaborce, i na naší uměleckou kulturu – výtvarnou, filmovou a hudební.

Podle kurátora Miroslava Houšky měli umělci o účast na výstavě velký zájem a nikdo z oslovených nabídku neodmítl. „Pro příznivce pop-artu Andy nikdy neumřel, ale odešel do supermarketu a už se nevrátil,“ dodal Houška.

Sára Saudková: Ráno s Andy Warholem. Foto archiv Černá Labuť Art & Event Gallery

Zakladatel stylu pop-art Andy Warhol se narodil 6. srpna 1928 v Pittsburghu. Kromě výtvarné tvorby proslul také jako režisér filmů, hudební producent a zakladatel a provozovatel FACTORY – prostoru, kde se od šedesátých let scházely známé osobnosti kulturního života v New Yorku. Hojně také spolupracoval s kapelou Velvet Underground.

Factory Tour bude v osmém patře budovy Na Poříčí 25 k vidění o víkendech mezi 14. a 18. hodinou. Od 22. prosince 2018 do 2. ledna 2019 bude galerie uzavřena.

Dílo od Pasty Onera. Foto archiv Černá Labuť Art & Event Gallery

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!