To nejlepší z české knižní grafiky a typografie za minulý rok tradičně ukáže Moravská galerie

To nejlepší z české knižní grafiky a typografie za minulý rok tradičně ukáže Moravská galerie 

Knihovna Moravské galerie v brněnském Pražákově paláci od 15. listopadu představí publikace, které se umístily v soutěži Nejkrásnější česká knihy roku 2017. Mezi nimi tentokrát nechybí třeba příběhy z blogu Humans of Prague od Tomáše Prince nebo průvodce historií pražského metra Nádech výdech od Jana Charváta.

Do 53. ročníku soutěže se přihlásilo 255 titulů, z nichž mezinárodní porota ocenila přes dvacet. Brněnská výstava prezentuje kromě oceněných publikací i ty, co se dostaly do užšího výběru. Zájemci si je budou moci prohlédnout do konce ledna příštího roku.

Mezi nominované knihy se dostal i katalog úspěšné výstavy Paneland a monografie Karel Otto Hrubý, na jejímž vydání se Moravská galerie podílela. Návštěvníci budou mít možnost listovat ve více jak padesáti knihách, katalozích a bibliofiliích,“ uvedla vedoucí knihovny Moravské galerie Judita Matějová.

Publikace Cirkus Pictus. Foto archiv GAVU Cheb

Mezi knihami o výtvarném umění zvítězila publikace o výtvarníku Svatopluku Klimešovi. Nejkrásnějším katalogem se stal průvodce výstavou Magdaleny Jetelové, který si odnesl cenu i za polygrafické zpracování. V sekci odborných publikací byla oceněna kniha Cirkus Pictus sledující reflexi cirkusového světa v českém výtvarném umění a literatuře.

Nejkrásnější knihy pro děti a mládež pocházejí z nakladatelství Baobab, které obsadilo první tři místa. V kategorii beletrie se na prvním místě umístila kniha Paci, paci, pacičky, jež vyniká svým výrazným typografickým zpracováním.

Soutěž Nejkrásnější české knihy roku se vyhlašuje již od roku 1965. O vítězných knihách rozhoduje mezinárodní odborná porota, která uděluje ocenění v sedmi základních a několika specializovaných kategoriích.

Foto archiv MG

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Moravská galerie v Brně -... nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!