Pražské podzemí se otevřelo veřejnosti. Sestoupili jste Na den pod zem?

Pražské podzemí se otevřelo veřejnosti. Sestoupili jste Na den pod zem?90%

Třetí ročník stále oblíbenější akce Na den pod zem zpřístupnil o víkendu 3. a 4. října podzemí 11, z velké části běžně nepřístupných, objektů. Museli jste být ale rychlí - kapacita většiny prohlídek byla plná již dvacet minut po spuštění rezervací. Podívejte se na náš fotoreport!

V podzemí Národního technického muzea na Letné jste mohli navštívit věrnou maketu rudného a uhelného dolu, která byla návštěvníkům poprvé zpřístupněna již v letech 1952 a 1953. Pokud jste jeho prohlídku nestihli v rámci akce Na den pod zem, máte šanci i během roku - společně s expozicí Hornictví je důl běžně přístupný v rámci prohlídek NTM, nutná je pouze časová rezervace.

Branická skála. Na den pod zem 2018. Foto: Andrea Morkusová

Oproti tomu zcela mimořádně zpřístupněné bylo například podzemí Divoké Šárky, kde se nacházejí tunely o délce 400 metrů. Ty až do roku 1943 sloužily německé armádě. Do nich, ani do nitra Branické skály, se jinak než při speciální prohlídce nepodíváte. Ačkoliv by se mohlo zdát, že prohlídka těchto objektů není pro každého a vyžaduje dobrou fyzickou kondici, složení návštěvníků je prý velmi pestré. “Nejmladšímu účastníkovi prohlídky, kterého jsem tu měl, byl jeden měsíc. A nejstaršímu 91 let”, říká Stanislav Tůma z Českého svazu ochránců přírody, který prohlídku Branické skály vedl a doplnil ji svým zasvěceným výkladem o historii a zajímavostech.

Divadlo Ungelt. Na den pod zem 2018. Foto: Andrea Morkusová

Kryptu ve svém podzemí ukrývá i tzv. Pražské Jezulátko, neboli Kostel Panny Marie Vítězné. V ní jsou pochovány desítky těl, které se díky zvláštnímu proudění vzduchu nerozpadly, ale došlo k jejich mumifikaci. Pokud se vše podaří, navštívit je budete moci opět při příštím ročníku Na den pod zem. Do té doby se určitě nezapomeňte vypravit do krypty pravoslavného chrámu sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, kde najdete celoročně přístupný Národní památník hrdinů heydrichiády. Autentické prostředí úkrytu československých parašutistů po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha a místo jejich smrti je opravdu působivé.

Během uplynulého víkendu jste mohli zavítat i do bunkru Parukářka na pražském Žižkově, kde se v současnosti mimo jiné nachází i Muzeum studené války. Pro odvážné byla na jediný den zpřístupněna i Letenské stoka se svojí téměř 40 metrů hlubokou šachtou.

Národní divadlo. Na den pod zem 2018. Foto: Andrea Morkusová

Letošní Na den pod zem, oproti ročníkům minulým, nabídl i další novinky. Pod náměstím Václava Havla a budovami patřícími k areálu Národního divadla jste mohli navštívit pět pater podzemních prostor, sloužících jako technologické zázemí divadla, komunikační tepny i sklad kulis. Také Divadelní fakulta AMU a divadlo DISK skrývá zajímavé podzemní prostory, kam se za normálních okolností jen tak nepodíváte. Napadlo by vás, že zde najdete například i truhlářskou a zámečnickou dílnu? Samozřejmostí jsou sklady rekvizit, šatny herců i studentů a technické prostory. Malé, zato však hereckými osobnostmi hýřící, divadlo Ungelt sídlí nedaleko Týnského chrámu, v prostorách gotických sklepů z 11 století. Ačkoliv jsou jeho prostory opravdu komorní, najdete zde vše, co je k jeho provozu i spokojenosti diváků potřeba - divadelní sál pro necelou stovku diváků, zázemí herců i útulnou kavárnu s neobvyklým vybavením - pestrou sbírkou nejrůznějších židlí, které divadlu darovaly významné české osobnosti. Posadit se zde můžete například na židli Václava Havla, Miloše Kopeckého či Jana Pirka a při dobré kávě obdivovat Ceny Thálie herců s divadlem spjatých.

DAMU. Na den pod zem 2018. Foto: Andrea Morkusová

Zapomenout nemůžeme ani na doprovodný program v centrálním infopointu ve Františkánské zahradě. Tam proběhlo pět přednášek s tematikou podzemí  - dozvědět jste se mohli o postupech ražby tunelů v minulosti i současnosti, temné historii jáchymovských uranových dolů, zajímavostech a legendách brněnského podzemí, ochranných systémem pražského metra, či tipech, jak nejlépe v podzemí natočit video. V neděli večer celý program zakončilo skvělé divadelní vystoupení improvizační skupiny VIP.

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!