Oslavy 17. listopadu v pražských divadlech? Korzo Národní láká na hry od Havla, Jirouse i Medka

Oslavy 17. listopadu v pražských divadlech? Korzo Národní láká na hry od Havla, Jirouse i Medka  

Oslavami svobody bude žít 17. listopadu nejen ‚exteriér‘ Národní třídy. Díky pátému ročníku akce Korzo Národní budou moci zájemci nahlédnout i do interiérů divadel, která se na této ulici nachází. Do oslav se zapojí alternativní prostor DUP 39 i Nová scéna Národního divadla.

„Byla to právě divadla a herci, kteří se jako první přidali v listopadu 1989 ke studentům. Ostatně velká část disentu pocházela právě odtud. Proto logicky divadelní program právě na oslavách 17. listopadu,“ vysvětluje Oskar Rejchrt, dramaturg Korza Národní, které se letos uskuteční již popáté. Divadla se do projektu zapojila ale vůbec poprvé a jejich program bude jako jediný zpoplatněn.

Inscenaci z legionářského prostředí Plukovník Švec od Rudolfa Medka uvede na své Nové scéně Národní divadlo. Režisér Jiří Havelka obsadil do hlavních rolí Filipa Kaňkovského, Matyáše Řezníčka, Pavla Baťka a Aloise Švehlíka. „Přestože se představení svou tematikou váže spíše ke stoletému výročí založení Československa, ukazuje i boj za demokratický stát. Svým poselstvím se tak vztahuje i k 17. listopadu, kdy si připomínáme boj za svobodu a návrat k demokracii,“ upřesňují pořadatelé.

Hned tři inscenace chystá pro návštěvníky DUP 39. Pravdu o 17. listopadu představí divadelní soubor složený z absolventů herectví KALD DAMU s názvem 11:55. Moderní a neotřelou adaptaci Havlovy Audience Antiwords nabídn soubor Spitfire Company, který díky této hře dosáhl úspěchu v metropolích, jako jsou New York, Peking, Soul a další. Divadlo X10 pak přispěje svou dramatizací svérázných textů Ivana Martina Jirouse.

Každoroční akce Korzo Národní je výsledkem snahy dvacítky studentů napříč pražskými vysokými školami. Listopad 1989 sice nezažili, přesto pro ně hodně znamená. „My celý ten den vnímáme jako symbol každodenní svobody, ve které dnes můžeme žít. Možnosti, o kterých se našim rodičům dlouhou dobu jen zdálo a o které se museli právě před těmi 29 lety zasadit. Musíme si ale stále dokola připomínat, že tato svoboda není samozřejmá ani snadná,“ dodávají organizátoři.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Národní divadlo: Nová scéna nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!