Je to nejlepší koncert tohoto turné, zařvaly dojatě Rybičky 48 na prvním koncertě Best Fuck Off Tour

Je to nejlepší koncert tohoto turné, zařvaly dojatě Rybičky 48 na prvním koncertě Best Fuck Off Tour 

Kulturní dům v Ústí nad Orlicí se v pátek 26. října otřásl v základech. Na jeho prkna se totiž po roce vrátila punk-rocková kapela Rybičky 48 a přivezla nejen Ženy a lék na jejich duši, ale také Zamilovanou/Nešťastnou Emily. Díky nim si tak všichni v sále mohli říct: "My ještě nejsme starý."

O půl osmé, kdy měl koncert začínat, jste skutečně mohli Rybičky 48 vidět, a to na punk-rockových koncertech nebývá zvykem. Bohužel ne na pódiu, ale venku před ústeckým "kulturákem," kde si dopřávali cigaretu. Číra ale měli připravená, copánky spletené, a příchozí se tak hned u vchodu mohli ujistit, že je čeká pořádná jízda.

Párky v rohlíku a Sandwitch

Po otevření sálu se k pódiu rychle nahrnuli největší fanoušci této kapely. Nejstarší fanoušci se potom prali zejména o místa na školních lavicích po bocích. Holt každý má své prioroty. A nastalo to příjemně nepříjemné čekání před každým koncertem, které si mohou diváci zpříjemnit jen pivem a párkem v rohlíku, a po několika desítkách minut i Sandwitchem

Kutnohorskou kapelu nejdřív publikum přijalo jen nuceným potleskem. Někteří dokonce využili jejich vystoupení k vyfocení selfieček. Čtveřice černobíle oblečených kluků se ale nenechala odradit. Zahrála třeba Kolo štěstí, nebo Teď a tady. "Normálně s námi tenhle song zpívá i Kuba Ryba, ale dneska se prý nějak necítí," vysvětloval frontman Sandwitche. Slova písniček sice nikdo neznal, ale všichni z nich ucítili Rybičkovskou náladu, a tak začali spokojeně přikyvovat, a někteří dokonce i skákat.

Kapela, která měsíc nehrála

Sice o dvě hodiny později, než bylo původně v plánu, ale nakonec se roztočila všechna barevná světla, spadla látka s logem kapely a začaly Vážené dámy, Obyčejný den a Magdaléna. "Měsíc jsme nehráli, tak jsme byli po.....," přiznal Kuba Ryba. Nervozita ale na šestnáct let staré kapele nebyla znát. Následovala Čas líbá nás a Bohem zapomenuté dítě. "Musim se vám pochlubit. Dneska tady poprvé hraju na novou basovku," neodpustil si frontman mezi hity. 

"Tahle je z našich teplejších písní," zaznělo pak v reproduktorech. Sálem se rozezněly první tóny Žen a v publiku se objevily první zapalovače. "Tohle je nejlepší koncert tohohle turné," zařval dojatě Ryba do posledních tónů písničky. Sice to byl první koncert letošního Best Fuck Off Tour, ale i tak publikum nadšeně řvalo a tleskalo na souhlas. Následovalo Léto a po něm už zkouška světel. "Tak zhasnout. Počkej, rozsviť, ještě se musím najít. Dobrý. Ještě rozsviť. Jo, já jen jestli to uděláš.

Hity pro pamětníky

Jelikož na turné má zaznít to nejlepší, co kapela nahrála, rozjařené davy v sále dočkaly i už skoro zapomenutých hitů. I tak si ale většina fanoušků vzpomněla na slova Amores Perros, Filmové hvězdy a Správného chlapa. Rybičky dokonce nechaly mezi písničkami hlasovat, jak dlouho kapelu fanoušci znají. Přes pět let téměř celý sál, přes deset let zhruba polovina, a celých šestnáct let jen několik otrlých jedinců.

"Refrén je - jenže mě to nebaví, jenže mě to nebaví - není to nic těžkýho, ostatně napsali jsme to my," uvedla kapela poslední ze starších songů, Romantik. Potom už si kytaristi i zpěvák šli odpočinout a přišlo sólo pro bicí Ondry Štorka a s ním i Black and Yellow Wize Khalify.

Dojatej Ryba

Nastal čas na Chtěl jsem tím říct, Lék na duši ženy a hlavně Emily. Celý "kulturák" tančil a při refrénu křičel "Emily, řekni, co na tebe platí..." Rozvášněnému publiku nezbývalo než přiložit, a tak nemohlo následovat nic jiného než Zamilovaný/Nešťastná. Jelikož s Nešťastnou už kapela dávno nejezdí, zhostily se jejích partů všechny ženy v sále. Nutno podotknout, že bezchybně.

Nálada byla tak opojná, že i policista na balkóně začal nahrávat, tančit a prozpěvovat si: "Snídani do postele dám jí a růži z lásky k tomu..." Koncertu ještě chybělo My ještě nejsme starý a Vstať, leť, hned teď a reportoár kapely pomalu ale jistě téměř zmizel. "My teď odejdeme a vy nás pak brutálně vytleskáte zpátky," říkal se smíchem Kuba Ryba. Odpovědí mu byl ohlušující potlesk a pískot.

Chtě, nechtě i v Ústí došlo na jednu z nejsmunějších částí každého koncertu, na přídavek. Publikum ale dalo do posledních písní všechno. Chyběl už jen Klasický, pomalý song, Slibuju, že nebudu pít, Ooou!!! a Američan z Poličan a Rybičky 48 vystřílely všechny připravené náboje. "Ústí jste hustý," zaznělo, ještě než skončil první a nejlepší koncert Best Fuck Off Tour.

Foto: FB kapely Rybičky 48

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!