Objevte pražské podzemí! Přinášíme 5 tipů na místa, která letos zpřístupní Na den pod zem

Objevte pražské podzemí! Přinášíme 5 tipů na místa, která letos zpřístupní Na den pod zem 

V neděli 21. října večer se spustí rezervace na bezplatné prohlídky podzemních objektů v Praze, které se uskuteční o víkendu od 3. do 4. listopadu. Máme pro vás výběr pěti běžně nepřístupných míst, která otevře letošní ročník akce Na den pod zem.

1. Branická skála

Na pravém břehu Vltavy, nedaleko tramvajové zastávky Přístaviště, se tyčí Branické skály, které nabízejí nevšední vyhlídku na Prahu. V sobotu a neděli ale budete mít možnost podívat se do jejich útrob, které aktuálně slouží jako zimoviště netopýrů. Čtvrtkilometrové podzemní chodby v minulosti sloužily jako nacistická továrna na výrobu elektronových součástek i jako sklad ledu.

KDY: 3. a 4. 11., v 10.15 až 13.45 hodin, 30minutové prohlídky

2. Bunkr Parukářka

Místo známé coby žižkovský hudební klub i Muzeum studené války vzniklo v roce 1950 jako protiatomový kryt, v němž by se ukrylo až patnáct set Pražanů. Během srpnové okupace dokonce sloužil jako nouzové televizní studio. Gameři možná budou podzemní komplex znát z finále počítačové hry Gears of War. Prohlédnete si místo, které vás možná zachrání, až přijde třetí světová.

KDY: 3. 11. v 13 až 15.45 hodin, 4. 11. v 17 až 18.45 hodin, 45minutové prohlídky

3. Podzemí Divoké Šárky

Oblíbenou přírodní rezervaci si o víkendu budete moci projít „z druhé strany“. Najdete zde tunely o délce 400 metrů, které v období druhé světové války využívala německá armáda jako týlové zabezpečení náhradního polního letiště SS. Obdobně jako Branická skála dnes poskytuje útočiště stovkám netopýrů. Místo potěší zejména fanoušky geologie – k vidění tu jsou perucko-korycanské pískovce z období druhohor.

KDY: 3. a 4. 11. v 10 až 12.45 hodin, 45minutové prohlídky

4. Kostel Panny Marie Vítězné

Malostranský svatostánek proslul zdejší soškou Pražského jezulátka, které obdivují turisté z celého světa. Tentokrát nahlédnete do zdejších sklepení a krypty, v níž jsou pochovány desítky mnichů, šlechticů i obyčejných lidí. Díky zvláštnímu proudění vzduchu došlo k jejich mumifikaci – nebojácní návštěvníci si tak budou moci tato zachovaná těla do detailů prohlédnout.

KDY: 3. 11. v 10 až 16 hodin, 45minutové prohlídky

5. Letenská stoka

Chcete se dozvědět, co se skrývá pod Letenskými sady? Během prohlídky se 40 metrů hlubokou šachtou dostanete do systému podzemních stok, které zde byly vystavěny na přelomu devatenáctého a dvacátého století.

KDY: 3. 11. v 10 až 16 hodin, hodinové prohlídky

Foto archiv Na den pod zem

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!