RECENZE: Zdání života, nebo hořká realita? Maďarská sonda do nelehkého údělu spodní vrstvy společnosti uchvátila Plzeň

RECENZE: Zdání života, nebo hořká realita? Maďarská sonda do nelehkého údělu spodní vrstvy společnosti uchvátila Plzeň80%

Režisér Kornél Mundruczó přivezl s budapešťským Divadlem Proton neobvyklý, a přitom tolik známý pohled na člověka, který vstříc vlastnímu dnu bojuje s byrokracií i sebou samým.

Na české divadlo netypický kus přivedla k životu Kata Wéber, herečka a scenáristka, která stojí i za filmem Měsíc Jupitera. Ten v minulém roce uvedl MFF v Karlových Varech.

Svou hru zahájila mladá autorka dialogem exekutora a osamělé ženy natočeným na kameru. Dlouhé minuty diváci sledují stupňující se napětí mezi oběma postavami, až ženě pomalu docházejí argumenty, stejně jako úředníkovi vůle konat svoji povinnost. První moment, který vtáhne nic netušící publikum, a dokonce ho mírně otráví. Přesně takový efekt má ale způsobit intimní pohled na zdrcenou osobu, která bojuje všemi lidskými prostředky o střechu nad hlavou. Geniální nástup budapešťského ansámblu.

Balanc mezi zákonem a nespravedlivým, necitelným zásahem je silným okamžikem, který nastaví atmosféru zbytku představení. V Maďarsku známý režisér-provokatér se tentokrát drží více při zemi a představuje sondu do současného světa, který je tu fér a tu tak neskutečně mimo chápání.

Klíčový okamžik, přestavba už tak neobvyklé a zajímavé scény (celé pódium se otočí o 360 stupňů a divák je svědkem totální devastace bytové jednotky), je pak mistrným, geniálním kouskem, který svou délkou symbolizuje bezmoc a zároveň ukazuje sílu úředního aparátu. Chaos, který do hry vrhne, odráží dnešní dobu a zároveň dává možnost novým začátkům. Ty se však do jisté míry zdají být tak neučesané a zkažené, jako byly předtím. Přitom jsou ale nutné. Dodržování pravidel je totiž natolik vzácné a autorka jako by poukazovala na to, že jinak realita ani není možná.

Režisér, jindy tak často používající žánrová klišé, v díle Zdání Života nemůže být víc originální. Okraj společnosti, ačkoliv maďarské, vystihl tak dobře a nadčasově, že by možná zapadl i do leckteré jiné kultury. Není tedy divu, že inscenace obdržela několik divadelních ocenění.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!