Očima návštěvníka: Hliněná armáda "obsadila" Brno

Očima návštěvníka: Hliněná armáda "obsadila" Brno80%

Brno (konkrétně TRINITI Office Center) má tu čest hostit Terakotovou armádu Prvního čínského císaře.

Vím, že se zde již objevil článek o této výstavě, ale můj článek, jak již název napovídá, popisuje výstavu trochu jiným způsobem.

Po zaplacení vstupného a průchodem turniketem návštěvníka přivítá první socha hliněného válečníka. Milovníky Facebooku zaujme tabulka "Vyfoť se a vyhraj" (návštěvník, který se vyfotí s tímto bojovníkem může vyhrát pomocí Facebooku zajímavé ceny). POZOR: Fotografovat lze pouze po zaplacení poplatku 50,-.

Následuje několik hliněných koní, poničené sochy a přejdeme do sálu, ve kterém se nachází (dle mého názoru) to nejzajímavější - zrekonstruovaná část příkopu, ve kterém byla tato armáda objevena. Dobovou atmosféru navodí osvětlení jednotlivých figur, tradiční hudba a výklad. Nejedná se však o zdlouhavý a nudný výklad, takže jej bez újmy zvládnou i ti, které historie přiliš nebaví.

Výstava pokračuje v prvním patře - návštěvníci se sem dostanou výtahem, sportovci a milovníci zdravého životního stylu mohou použít schodiště. V jednotlivých vitrinách čekají další hlinění bojovníci. Nabízí se zde možnost vydat se po tématické cestě za poznáním pozadí vytvoření zázraku v podobě hliněné armády a seznámit se s různými předměty (zbraně, keramika ...) související s dobou císaře Čchin Š'-chuang-ti.

Pro osvěžení slouží příjemné občerstvení, a ty, kteří by se chtěli o vzácných "figurkách" ještě něco dozvědět, poteším informací, že je možné zhlédnout krátký dokument o objevení Terakotové armády a postupu archeologů a vědců. Rád bych připomenul, že se o objevení zasloužili chudí dělníci při kopání studny.

Nezapomeňte, že výstavu je možné navštívit pouze do 24.4. (původní termín ukončení výstavy byl 31.3.)!

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!