Podzimní výstavy u sousedů: zkáza fast fashion, barokní mistři i slovenské geometrické umění

Podzimní výstavy u sousedů: zkáza fast fashion, barokní mistři i slovenské geometrické umění 

Plánujete během podzimních měsíců výlet za hranice? Nechte se inspirovat našimi tipy a navštivte třeba výstavu o udržitelné módě v Berlíně, přehlídku děl barokních mistrů ve Vídni i v Mnichově nebo expozici s geometrickým uměním v galerii kousek od Bratislavy.

Viktor Hulík

Čelního slovenského představitele geometrického umění aktuálně prezentuje muzeum moderního umění Danubiana, které najdete zhruba patnáct kilometrů jižně od Bratislavy. Výstava se koná u příležitosti sedmdesátin tohoto malíře, sochaře a grafika, jenž tvoří převážně asambláže, koláže, prostorové kresby a objekty. Přístupná bude už jen do neděle 27. října.

Albrecht Dürer

Tvorbu jednoho z předních zástupců renesančního malířství na sever od Alp ukazuje aktuální výstava ve vídeňské Albertině. Těšit se můžete na výběr dvou set děl Albrechta Dürera od kreseb přes tištěné grafiky až po malby, v němž nebude chybět slavný obraz Zajíc nebo Portrét starce. Expozice bude přístupná až do pondělí 6. ledna 2020.

Albrecht Dürer: Zajíc, 1502. Foto © Albertina Wien

Fast Fashion

Věděli jste, že výroba jednoho trička spotřebuje 2700 litrů vody? Mediálně hojně propíranému tématu negativních dopadů masivní výroby oblečení se bude věnovat výstava v berlínském Museum Europäischer Kulturen, která bude zahájena v pátek 27. září. Expozice se kriticky postaví k důsledkům přebujelé konzumace oděvů nejenom pro životní prostředí a nabídne řešení v podobě tzv. slow fashion neboli udržitelné módy.

Caravaggio & Bernini

Dva zásadní italské autory tvořící v barokním stylu, malíře Caravaggia a sochaře Giana Lorenza Berniniho, představí od úterý 15. října výstava v Uměleckohistorickém muzeu ve Vídni. Unikátní expozice nabídne jejich díla plná vášně a bouřlivých emocí jak z tamější sbírky, tak i zapůjčené z muzeí z celého světa. Zaměří se i na reálie Říma v první polovině 17. století, kdy metropole přitahovala mnoho talentovaných umělců. K vidění bude do neděle 19. ledna.

Gian Lorenzo Bernini: Medusa, 1638–1640. Foto © Kunsthistorisches Museum Wien

Anthony van Dyck

Na Rubensova žáka, známého vlámského barokního malíře Anthonyho van Dycka se zaměří výstava, která se otevře v pátek 25. října ve Staré Pinakotéce v Mnichově. Prohlédnout si návštěvníci budou moci jak tamější kolekci, tak i kresby a olejomalby ze zahraničních sbírek. Výtvarník proslul svými portréty vládců, vojevůdců, umělců a krásných žen, které budete moci obdivovat až do neděle 2. února.

Z výstavy Viktora Hulíka. Foto: archiv Danubiana

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!