7 divadelních premiér, které si na podzim užijete v Ostravě

7 divadelních premiér, které si na podzim užijete v Ostravě 

Léto končí, podzim už se pomalu blíží, a to znamená nejen to, že se děti a studenti vrací do lavic a poslucháren. Kromě školních tříd se totiž otevírají i dveře divadel. Jaké premiéry na podzim chystají ostravská divadla? Podívejte se na náš přehled, který jsme připravili.

Kočky

Kde: Divadlo Jiřího Myrona

Premiéra: 20. září 2018

Světový muzikálový hit Andrewa Lloyd Webbera na motivy básnické sbírky T. S. Eliota ‚Praktická kniha o šikovných kočkách‘ si poprvé budou moct užít diváci i v Ostravě. Muzikál kočky vidělo na světě v různých provedeních a zpracováních přes 67 milionů diváků. Jedná se také o nejdéle uváděný muzikál v historii londýnského West Endu i newyorské Broadwaye a jedno z realizačně nejnáročnějších divadelních představení. Ostravští diváci budou mít možnost zhlédnout slavný poetický taneční muzikál Cats v režii Gabriely Petrákové.

Zapomenuté světlo

Kde: Divadlo Petra Bezruče

Premiéra: 21. září 218

První premiérou nové sezónu Divadla Petra Bezruče s názvem ‚Každý originál, všichni Bezruči‘ bude inscenace na motivy knihy Jakuba Demla Zapomenuté světlo. V hlavní roli básníka a faráře se zde představí Norbert Lichý, který nechá diváky nakouknout do svého nitra. Příběh vypráví o dramatickém souboji, jímž si musí projít věřící člověk, který o své víře v Boha i v sebe sama pochybuje.

Osud

Kde: Divadlo Antonína Dvořáka

Premiéra: 18. října 2018

Valčíková opera Leoše Janáčka z roku 1907 byla zkomponována s využitím prvků impresionismu a verismu, který reagoval na nedostatky romantismu. Autorkou libreta Tři obrazy románové je Fedora Bartošová. Dílo je značně autobiografické, ale najdeme zde také inspiraci Evženem Oněginem. Uvedením opery se Národní divadlo moravskoslezské stane druhým divadlem na světě, na jehož prknech bylo představeno celé dílo Leoše Janáčka. A není se čemu divit, když se jedná o významnou osobnost Moravskoslezského kraje.

Rok na vsi

Kde: Divadlo Jiřího Myrona

Premiéra: 25. října 2018

Rok na vsi je románovou kronikou Aloise Mrštíka za spoluautorství jeho bratra Viléma. Dvousvazkové dílo s podtitulem Kronika moravské dědiny bylo poprvé vydáno v letech 1903 až 1904. O více než 110 let později je toto zásadní dílo českého realismu přetvářeno Vojtěchem Štěpánkem pro potřeby divadla.

Komiks

Kde: Komorní scéna Aréna

Premiéra: 27. října 2018

Mikrodrama režiséra Tomáše Dianišky plné černého humoru a absurdity vzniklo na motivy textu Viliama Klimáčka. Inscenace ztělesňuje to, jak by měl každý správný komiks vypadat. Tuhle groteskní noční můru jen tak z hlavy nevyženete. Na jevišti uvidíte Šimona Krupu, Zuzanu Truplovou nebo Jana Chudého.

Naše třída

Kde: Divadlo Antonína Dvořáka

Premiéra: 8. listopadu 2018

Národní divadlo moravskoslezské v letošní sezóně nabízí opravdu velké množství premiér – od opery a operety přes činohru či balet až po muzikál. V listopadu představí kontroverzní drama současného polského autora Tadeusze Słobodzianeka. Naše třída patří mezi nejhranější hry mimo Polsko. Námět hry čerpá ze skutečné události známé jako jako „masakr v Jedwabném“, odehrávající se na začátku léta 1941 na severovýchodě Polska. Místní obyvatelé zde vyvraždili stovky svých židovských sousedů.

Kouř

Kde: Divadlo Petra Bezruče

Premiéra: 23. listopadu 2018

Bude to fajn, fajn, fajnový… Je to tak, kultovní snímek Kouř se slavným DJ Arnoštkem se dočká zpracování pro divadelní prkna. Pro Bezruče jej připravuje Adam Svozil a Kristýna Kosová, kteří se však nesnaží o kopii filmu. Právě naopak. Chtějí se na ‚muzikál totalitního věku‘ dívat jiným pohledem a představit jej divákům v novém světle. Jejich cílem je odkrýt témata skrývající se ve filmu, která neztrácejí na své aktuálnosti.

Podívejte se, jaká další divadelní představení nejen v Ostravě můžete navštívit. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!