RECENZE: Řezník & Sodoma Gomora v Cargo Gallery

RECENZE: Řezník & Sodoma Gomora v Cargo Gallery30%

V pátek český horrorcorový raper Řezník za doprovodu vedlejšího projektu Sodoma Gomora rozhoupal podpalubí lodi Cargo Gallery.

Maskovaný antihrdina je známý svými kontroverzními texty, ve kterých  se pasuje do role hlasatele stavu společnosti (Potřebujem další válku). V každém případě se v jeho tvorbě různým způsobem obměňuje motiv zla. Řezník ho však nezobrazuje jako jev, který je třeba vymýtit, naopak s ním pracuje jako s něčím, co je odpradávna součástí života svobodného člověka a s tím také souvisí nadhled, který je z textů cítit.

Není to hudba pro každého. Řezníkovu tvorbu dokáže plně docenit posluchač, který ji nebude brát moc vážně. Řezník ji také nebere moc vážně a je třeba přistoupit na jeho hru; pohoršovat se nad vulgaritou a obscénními obsahy nemá smysl. Teprve potom dokáže posluchač ocenit nápadité rýmy a ten nejčernější humor. 

Jen pro skalní fanoušky

Předně je třeba zmínit, že nazvučení klubu nacházejícího se v podpalubí bylo nevalné, což vždy značně ubírá na zážitku z koncertu. Na pódiu se u mikrofonu střídal Řezník se svým kolegou ze Sodomy Gomory Desadem, ale ani jednomu nebylo prakticky rozumět nic moc, kromě rýmové shody na konci slov.

Řezníkovu tvorbu mám úzce spojenou s videodoprovodem korespondujícím s obsahy textů, a tak jsem se obával, zda bude jeho hudba fungovat stejně dobře v případě absence videoprojekce. Obavy se naplnily – vizualizace byla postavená jen na světelných a kouřových efektech, byť bylo na promítání místa dost.

Své publikum Řezník s Desadem nepochybně našli – na koncert dorazilo několik desítek nadšenců skandujících každý refrén, se kterým Řezník s Desadem vyrukovali, což mělo svou atmosféru. Souhra všech těchto okolností však působila, jako by byli Řezník a spol. naživo záležitostí především pro skalní fanoušky

Foto: archiv Martina Pohla

Názor informuji.cz: 30%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Cargo Gallery

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!