Z festivalu do kina. 10 filmů, které musíte vidět, i když jste nebyli ve Varech

Z festivalu do kina. 10 filmů, které musíte vidět, i když jste nebyli ve Varech 

Pozornost českého filmového publika se pomalu odvrátila od Karlových Varů a přesunula se k Uherskému Hradišti a jeho Letní filmové škole. Mezinárodní filmový festival nás ale nenápadně pronásleduje dál. Do českých kin totiž pomalu vysílá jedny ze svých nejlepších vojáků, kteří už ukázali dovednosti před náročným publikem. Ihned po skončení našeho největšího filmového svátku se na bojištích zvaných kina po celé republice objevily snímky Tísňové volání, Studená válka a Mama Brasil. Tvrdé jádro s význačnou českou posilou ale pořád čeká.

Skandinávská one man show (Tísňové volání)

Celovečerní debut Gustav Möllera byl na filmovém festivalu v Sundance oceněn Cenou diváků za nejlepší zahraniční film a i v Karlových Varech ho publikum přijalo více než vřele. Skončil na šestém místě, hned po takových klasikách, jako jsou Lásky jedné plavovlásky nebo Rain Man. Není divu. Komorní drama o bývalém policistovi, který se nevzdává, má opravdu potenciál zalíbit se každému publiku. Je napínavé, originální a příběh odhaluje postupně, přesně jak u severských detektivek zvykem. Tísňové volání se navíc může opřít i skvělý výkon Jakoba Cedergrena, díky kterému od první minuty divák nedokáže odtáhnout oči od plátna.

V českých kinech od 12. července 2018.

Černobílá lovestory (Studená válka)

Paweł Pawlikowski už se jednou ve světě filmu osvědčil. Před třemi lety vyhrál Oscara za nejlepší cizojazyčný film se svým černobílým snímkem Ida. Na černobílou ostatně vsadil i nyní se svým romantickým dramatem Studená válka. Film, který se odehrává po druhé světové válce, divákům kromě uhrančivého příběhu dvou hudebníků nabídne pozoruhodný průřez hudebními žánry od folkloru až po jazz. Nápadité válečné vyprávění ostatně ocenila kromě karlovarských návštěvníků i porota v Cannes, která snímku udělila cenu za nejlepší režii. Máme tedy snad očekávat dalšího Oscara?

V českých kinech od 12. července 2018.

Rodina na prvním místě (Mama Brasil)

Irene žije společně se svým manželem a čtyřmi dětmi v chatrči na okraji Ria de Janeira. Peníze v jejich životech nehrají tak důležitou roli, podstatné je, že jsou spolu. Otřes tato spokojená rodina zažije až ve chvíli, kdy jeden ze synů dostane nabídku odejít do zahraničí. S jeho ztrátou se musí vyrovnat hlavně Irene v podání talentované Karine Teles, která je i spoluautorkou scénáře. Poklidné brazilské drama se divákům dostane pod kůži zejména díky jejímu výkonu, ale také díky důvěrně známým scénám z rodinného života.

V českých kinech od 12. července 2018.

Benátská zvláštní cena (Sweet Country)

Mezi další mezinárodně oceněné snímky patří i Sweet Country Warwicka Thorntona. Svérázný australský western totiž získal jak Zvláštní cenu benátské poroty, tak nejprestižnější cenu na festivalu v Torontě. Drama o rasismu vypráví příběh domorodce Sama, který v sebeobraně zabije bělocha. Domorodcům se ale sebeobrana neodpouští, a tak začíná divoká honička na život a na smrt.

V českých kinech od 2. srpna 2018.

Detektivka podle Spikea Leeho (BlacKkKlansman)

Horečka džungle, Malcolm X nebo Spojenec. Jen několik snímků z dlouhého výčtu, který si ke svému jménu může připsat režisér Spike Lee. Letos do Karlových Varů poslal detektivní příběh z Colorada. BlacKkKlansman vypráví o černošském policistovi, který v sedmdesátých letech přes telefon infiltroval Ku Klux Klan, a nakonec to dotáhl až na šéfa místní buňky. Zní to neuvěřitelně? Možná protože se to opravdu stalo. Tohle by si totiž žádný scénárista nevymyslel.

V českých kinech od 16. srpna 2018.

Jak se žilo na prknech (King Skate)

Všechno to začalo poté, co Michal Nanoru a Martina Overstreet vydali knihu Prkýnka na maso jsme uřízli, která vypráví o tom, jaké byly počátky skateboardingu u nás. Režisér Šimon Šafránek se díky ní totiž začal zajímat, kdo byli první skateboardisti u nás a jak se jim žilo. A tak vznikl snímek King Skate, který vypráví o životě několika našich nadšenců pro tento sport a zároveň příběh komunity, která tady v době komunismu tak trochu na okraji vznikala. Narozdíl od jiných dokumentů v King Skate nejde ani tak o to, jestli vás skateboarding zajímá nebo ne, své si v něm totiž najde každý. Někdo se nostalgicky zahledí do archivních záběrů, jinému mohou učarovat historky průkopníků skateboardingu u nás. Nudit se ale zaručeně nebude nikdo.

V českých kinech od 20. září 2018.

Horor o sportu (Domestik)

Ačkoli je na vrcholu, je "pouze" domestik. Cyklista Roman se mučí přísnými tréninky i životosprávou, pořád nemůže dosáhnout kýženého výkonu. Proto si do bytu přinese kyslíkový stan, který mu ale zničí vztah i život. Dramatický snímek, který ukazuje sport i z druhé strany, přinesl jako svůj celovečerní debut do hlavní soutěže letošního karlovarského festivalu režisér Adam Sedlák. Klausrofobní příběh, který se odehrává prakticky jen v malém bytě a s několika postavami, ale dokázal zasáhnout snad každého návštěvníka festivalu. V zajímavě pojatém dramatu navíc vystupuje Jiří Konvalinka a Tereza Hofová, kteří působí, jako by role byly napsány pro ně.

V českých kinech od 27. září 2018.

Vesmírně zvláštní podívaná (Mars)

Ačkoli ve skutečnosti lidé na Mars nelétají, v novém snímku Benjamina Tučka už takové výlety vyšly z módy. Na vzdálené planetě už je jen jedna polorozpadající se stanice a v ní zastaralý robot Bot. Právě na ní ale vyrážejí hrdinové příběhů - několik astronautů a párek turistů, kteří se tady chtějí vzít. Naprosto bizardní podívaná je chvílemi vtipná, jindy zase nadmíru trapná, a dohromady tvoří zřejmě jeden z nejzvláštnějších filmů, které letošní karlovarský festival nabídl. Zároveň patří Mars mezi snímky, na které si nemůžete udělat názor podle recenzí nebo doporučení přátel. Mars prostě musíte vidět, a teprve poté ho můžete začít obhajovat, nebo ho zatratit.

V českých kinech od 18. října 2018.

Když se vás film dotkne (Touch Me Not)

Experimentální rumunský snímek si vysloužil Zlatého medvěda pro nejlepší film na letošním Berlinale, a tak na něj karlovarské publikum kladlo nemalá očekávání. Touch Me Not je nejen naplnil, ale přinesl toho s sebou tolik, že to ani nikdo z diváků nemohl čekat. Dokument Adiny Pintilie popisuje lidskou intimitu a zároveň to, jak se lidé vyrovnávají s jejím narušováním. Sám o sobě ale zároveň hned od začátku divákovu intimitu výrazně narušuje. Přeskakující světla, nazí protagonisté, mluvení o pocitech, striptýz transsexuála... To je jen krátký výčet z toho, co vás během sledování Touch Me Not čeká, a díky čemu budete mít chuť se zvednout a ze sálu odejít. Takovou reakci ale dokáže vyvolat jen málo filmů, a právě proto stojí za to ho dokoukat.

V českých kinech od 1. listopadu 2018.

Neobyčejný obyčejný život (Chvilky)

Jak by to asi vypadalo, kdyby si někdo vybral několik momentů z vašeho života a přenesl by je na plátno? To můžete lehce zjistit v sociálním dramatu Beaty Parkanové. Ačkoli každý prožíváme své vlastní prohry a výhry, v obecné rovině jsou si naše životy velmi podobné. To a mnohem víc nám ve snímku Chvilky ukáže Jenovéfa Boková, která nás provede situacemi, které by si mohl prožít každý z nás. Alespoň občas má proto divák pocit, že tohle se stalo i jemu, a dokáže si tak velmi rychle k filmu i k postavám v něm najít vztah. 

V českých kinech od 1. listopadu 2018.

 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!