Den architektury letos chystá dosud nejbohatší program. Středobodem bude 100. výročí vzniku Československa

Den architektury letos chystá dosud nejbohatší program. Středobodem bude 100. výročí vzniku Československa 

Plavba parníkem, cyklovyjížďky, filmové projekce, workshopy, horské túry a především architektonické procházky a možnost dostat se na běžně nepřístupná místa – to vše nabízí letošní Den architektury. Od 28. září do 4. října zavítá do devadesáti měst po Česku i Slovensku a zaměří se hlavně na prvorepublikovou architekturu.

Celým letošním programem se jako hlavní linie vine téma Architektura společně, která připomene 100 let od vzniku Československa. Vybrané procházky a prohlídky se zaměří na typické architektonické styly první republiky, jako jsou kubismus, národní styl, purismus či funkcionalismus. Zároveň představí to nejlepší, co vzniklo v uplynulých deseti dekádách, neopomene ani dnešní podobu staveb a některé jejich transformace.

Program se zaměří i na veřejné a kulturní stavby a také na samotný veřejný prostor. Nejen pro milovníky vlaků budou určeny procházky a prohlídky věnované nádražím. Pořádající spolek KRUH klade důraz na kvalitní současnou architekturu – uznávané stavby návštěvníkům osobně představí odborníci, kteří je navrhovali a realizovali.

Archeopark Pavlov. Foto © Gabriel Dvořák, archiv festivalu

Součástí Dne architektury je již tradičně také mezinárodní filmový festival Film a architektura, který letos zamíří do dvaceti měst. Hlavní osu programu budou tvořit celovečerní autorské filmy se zaměřením na architekturu a design.

Stejně jako v loňském roce ho odstartuje slavnostní festivalový warm-up, který se uskuteční 20. září v pražském kině Světozor. Zde se bude konat projekce životopisného snímku Eames: The Architect and The Painter, jenž představí Charlese a Ray Eamesovy, jedny z nejvýznamnějších amerických designerů 20. století. Závěr festivalu 4. října opět v kině Světozor bude patřit přednášce proslulého německého architekta Hanse Kollhoffa, který vytvořil tvář sjednoceného Berlína.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!