Červnové výstavy v severních Čechách: putování po Himaláji či luminiscence ve sklepení

Červnové výstavy v severních Čechách: putování po Himaláji či luminiscence ve sklepení 

Galerie a muzea na Liberecku a Ústecku v červnu lákají na výstavu věnovanou nejvyššímu pohoří světa, jevu zvanému luminiscence nebo diplomovým pracím letošních absolventů Fakulty umění a designu UJEP.

1. Bílkovi Lidé a hvězdy

Díla významného sochaře druhé poloviny 20. století, Michaela Bílka, vystavuje do konce června Muzeum města Ústí nad Labem. Příznačný název výstavy Lidé a hvězdy odkazuje na dominantní prvek umělcovy tvorby – monumentální figury lidských bytostí, které se přes každodenní životy vztahují ke hvězdám. Více informací zde.

2. Diplomky mladých umělců

Přijďte si zadarmo prohlédnout letošní bakalářské a magisterské práce studentů Fakulty umění a designu z ústecké Univerzity Jana Evangelisty Purkyně. Zatímco magisterské najdete v Domě umění Ústí nad Labem a v Galerii Emila Filly do 28. června, bakalářské budou umístěny přímo v budově fakultě a k vidění budou pouze do 14. června. Více informací zde.

3. Současní výtvarníci z Kadaně

Galerie Josefa Lieslera opět pořádá tradiční výstavu kadaňských výtvarníků, kteří v tomto městě svá díla prezentují již od poloviny 80. let. Prohlédnout si od 8. června budete moci třeba fotografie z cest od Kryštofa Kiszy, realistické krajiny a veduty Kadaně od Vojtěcha Krause, sochy Jitky Kůsové nebo snímky architektury a výtvarné akty od Karla Pobřísla. Více informací zde.

4. Cesta do Himaláje

Exotická fauna a flóra, tropický prales, hinduistický chrám, rikša nebo nomádský stan. To vše zahrnuje výstava Magický Himaláj, kterou hostí liberecké výstaviště v bývalém areálu LTV. Je založena na 27letém putování Rudolfa Švaříčka po tomto pohoří a kromě zmapování zemí na svazích Himaláje přibližuje zdejší kulturu, tradice a rituály. Více informací zde.

5. Záhadná luminiscence

V historických sklepeních Muzea Českého ráje v Turnově na vás čeká výstava, která návštěvníky seznamuje s jevem zvaným luminiscence, tedy světélkováním pevných nebo tekutých látek. To vzniká excitací atomů, které dosáhneme třeba zářením ultrafialových paprsků, chemickou reakcí či zahřátím. Expozice ukazuje i příklady využití tohoto jevu ve vědě, lékařství a každodenním životě. Více informací zde

Foto: archiv Muzea Českého ráje v Turnově

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!