Chytrá i vtipná - taková je nová komedie Cizinec v Divadle Na Fidlovačce

Chytrá i vtipná - taková je nová komedie Cizinec v Divadle Na Fidlovačce 90%

I z vážných témat se dá vybruslit humorem a hravostí. Martin Písařík si svou roli Charlieho očividně užívá. A není sám - nová komedie Cizinec baví herce a bude jistě bavit i vás.

Když seržant Froggy (Zdeněk Maryška) přiveze do opuštěného letoviska ve státě Georgia svého kamaráda z vojny, Charlieho (Martin Písařík), aby si zde odpočinul a psychicky se zotavil, ani za mák netuší, co se z dobře míněné pomoci příteli vyvine. Charlie je deprimovaný z nemoci a hlavně nevěry své manželky a nejraději by se schoval před celým světem. To poslední co by teď chtěl, je společnost a zvídavé otázky cizích lidí. Froggy se proto rozhodne kamaráda zachránit: všechny obyvatele domu přesvědčí, že jeho přítel je cizinec a nerozumí ani slovo anglicky. Netuší však, do jak prekérní situace Charlieho dostane…

Lidé před ním začnou říkat věci, které by nikdy nevyslovili, kdyby nebyli přesvědčeni, že jim nerozumí. A ačkoliv je Charliemu i seržantovi brzy jasné, že to nebyl úplně nejlepší nápad, není cesty zpět a hra se musí dohrát do konce. Jak se z toho všeho ale nezbláznit? Za pouhé tři dny svého pobytu stihne Charlie poznat různé charaktery obyvatel starého domu a pochopit, že to není jenom on, kdo potřebuje pomoci - stárnoucí majitelka Betty (Ludmila Molínová), mladá Catherine (Vanda Chaloupková) a její opožděný bratr Ellard (Lukáš Pečenka) ho potřebují. A on potřebuje je, aby v sobě mohl znovu objevit sílu, hravost a chuť do života. Kdo komu tedy vlastně pomáhá?

Pětici jmenovaných protagonistů doplňují Lukáš Rous v roli snoubence Catherine reverenda Davida a jeho přítel Owen (Jiří Racek) v roli záporáků, kteří chtějí nekalou hrou získat Bettynin penzion a proměnit ho v základnu Ku Klux Klanu, který vymýtí všechny cizince z povrchu zemského.  

Přes vážnost některých nastolených témat se jedná o komedii, u které se zcela jistě budete dobře bavit. Charlieho vymyšlený “rodný” jazyk nemá chybu a hravost a nadhled vnesené do jinak obyčejných každodenních i vážných situací vám připomene, že často je nejlepším řešením nebrat se tak úplně vážně … hercům se to určitě povedlo. Podaří se to i vám?

Hra Cizinec amerického dramatika Larryho Shuea byla poprvé uvedena na divadelní prkna v roce 1983 a dodnes patří k jeho nejoceňovanějším a nejoblíbenějším hrám v celosvětovém měřítku. A jak říká Charlie ústy Martina Písaříka: “Mirduški omni boljéšna, mirlo aramznji brou pivno. Cizinec zmitna dotski Na Fidlovačce. Blasny blasny.”

Larry Shue: Cizinec. Režie: Kateřina Dušková; dramaturgie: Kateřina Jonášová; překlad: Jan Hančil; scéna: Pavel Kocych; asistent režie: Petr Veselý. Premiéra v Divadle Na Fidlovačce: 21. 5. 2018.

Foto: archiv Divadla Na Fidlovačce

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Chytrá i vtipná - taková je nová komedie Cizinec v Divadle Na Fidlovačce Chytrá i vtipná - taková je nová komedie Cizinec v Divadle Na Fidlovačce Chytrá i vtipná - taková je nová komedie Cizinec v Divadle Na Fidlovačce
 

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Na Fidlovačce nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Divadlo Na Fidlovačce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!