Czech Photo Centre představuje Chrámy nové doby Jiřího Šebka

Czech Photo Centre představuje Chrámy nové doby Jiřího Šebka 

Výstava uměleckého fotografa a držitele prestižního ocenění Grantu Prahy v soutěži Czech Press Photo za rok 2016 Jiřího Šebka prezentuje jeho výtvarně pojaté a neobvykle zpracované fotografie moderních pražských budov. V pražské galerii Czech Photo Centre je k vidění do 10. června 2018.

Jiří Šebek se již dlouhou dobu kontinuálně věnuje fotografování staré Prahy, jejím věžím, kostelům a chrámům, z čehož přirozeně vyplynula idea ztvárnit samostatnou kontrastní sérii nové a moderní pražské architektury, do níž řadí budovy postavené od 70. a 80. let 20. století.

První fotografie ze série Chrámy nové doby vznikly na jaře roku 2016. Soubor však nemá za cíl dokumentovat proměny rozvíjejících se částí hlavního města - Šebek jej pojímá výhradně výtvarně. Nezkoumá jejich krásu, jinakost či ošklivost. Každou budovu se snaží zachytit v celé její podstatě a svébytnosti. Pro celou sérii, stejně jako pro všechna Šebkova díla, je charakteristická preciznost, minimalismus a čistota podání. Fotografie prezentované na výstavě jsou výhradně černobílé, čímž vyniká struktura fotografovaných objektů. Také jejich zpracování je neobvyklé - jsou zality pod pryskyřicí. Výsledkem je velmi lesklý povrch, který fotografiím dodává hloubku a ostrost.

Dle slov autora byly jednotlivé budovy vyhledávány cíleně tak, aby v podobě vizuálů fungovaly samostatně a zároveň systematicky doplňovaly celek. "Neustále přemýšlím nad tím, jak zachytit dokonalý okamžik, a tedy, jak vytvořit dokonalou fotografii. A protože jsem puntičkář, fotografický proces u mne nikdy není u konce. Každou fotografii lze totiž pojmout lépe než tu předchozí" říká. Lokace proto navštěvuje opakovaně, aby zachytil správné světlo, či našel lepší úhel pohledu.

Výstavu v pražské galerii Czech Photo Centre doplňují díla sochaře a uměleckého kováře Gibbuse. K vidění je do 10. června 2018.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Czech Photo Centre

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!