Tradiční pražské cukrárny

Tradiční pražské cukrárny 

Větrník, laskonka, žloutkový věneček – pamatujete? Existují ještě ty staré dobré pražské cukrárny, kde se Vám vždy podaří zahnat náhlou chuť na sladké? Vydejte se společně s námi  za tajnými tipy pražských dam a znalců, kteří nás zavedou do zdejších původních sladkých chrámů.

Ano, cukrárny starého střihu opravdu ještě existují, jen je najít. Sladké dortíky byly v pražských kavárnách k dostání už v polovině 18. století, ale jedním z prvních sladkých domů byl slavný karlínský Růžodol. Kromě slavného Myšáka se už za první republiky mlsalo také v kavárně v kubistickém Domě u Černé Matky Boží, „U Bergera“ ve Vodičkově ulici a také v cukrárně hotelu Juliš na Václavském náměstí. Těsně před válkou byla otevřena ještě Erhardtova cukrárna v dnešní ulici Milady Horakové v pražských Holešovicích.

Triumf nad moderními uzurpátory
Naštěstí se některým tradičním cukrárnám podařilo přežít. Dnes kombinují tradiční receptury s kvalitními ingrediencemi a profesionálním servisem pro své zákazníky. Mnohé z nich si zachovaly původní styl a možná právě proto jsou tak oblíbené a mohou se spolehnout na své stálé zákazníky. Mnoho Pražanů – mladší i starší generace - tu rázem může zavzpomínat na dobu před dvaceti lety, dát si svůj oblíbený zákusek z dětství. A rázem se objeví nostalgie a vzpomínka na mládí. 
I to může být důvodem, proč Češi dávají přednost cukrárnám před moderními řetezci.

Česká sladká klasika – dorty, koláče, koláčky
Všechny tradiční cukrárny, které dodnes v Praze přežily, mají jedno společné: Nabízejí tradiční bohatou paletu sladkých zákusků, vynikající kvalitu i nové cukrářské trendy. Mezi nejen pražskou klasiku patří například: laskonky, věnečky, rakvičky, marokánky (oříškové placičky se sušeným ovocem namočené v čokoládě), větrníky, točená zmrzlina, nugáty, pendreky, koblihy, loupáky. Tradiční je pražský koláč – kde najdete hned čtvero buchtových náplní, tedy tvaroh, povidla, mák a jablka. Nezapomeňme také na znovuzrozený hit sladkého pouličního prodeje – staročeské trdlo.
S takovými lahůdkami cukrárny snadno vítězí i nad supermarkety a obchodními sítěmi se zákusky průmyslové výroby. Nabízejí nostalgické vzpomínky ale i nové trendy zákusky – od tiramisu přes sacher až po originální americký cheesecake.

Tipy na další cukrárny, které nezná každý, najdete ZDE!

| Redakce Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!