Výstava Divnolidi mladé umělkyně Elišky Hromádkové poukazuje na osobitost jednotlivce

Výstava Divnolidi mladé umělkyně Elišky Hromádkové poukazuje na osobitost jednotlivce  

Prodejní výstava s názvem Divnolidi mladé umělkyně Elišky Hromádkové započala vernisáží, která proběhla 28. dubna v litomyšlském Hostinci u Černého Orla, obrazy budou k vidění do konce května.

Název Divnolidi naprosto výstižně charakterizuje obsah výstavy. Jedná se totiž o sérii dvaceti obrazů, na nichž jsou zobrazeny postavy, které vypadají zvláštně. Každá jednotlivá osobnost je něčím specifická, přesto jsou si všichni „divnolidi“ základními rysy hodně podobní. Mají velké smutné oči a zvláštní tělesné proporce. Jsou zkrátka divní, což je v dnešním světě, kdy se především mladí lidé snaží vypadat co možná nejdokonaleji, příjemná změna.

„Postavy, které kreslím, jsou vlastně hodně zvláštní i pro mě, protože sama nevím, odkud nebo proč ke mně přicházejí. Myslím, že by nebylo vůbec na škodu, kdyby se díky Divnolidem přestali návštěvníci výstavy bát ukazovat nějaké svoje bubáky. Největší kouzlo se podle mě skrývá právě v nedokonalostech, které všichni máme,“ komentovala výstavu Eliška Hromádková. 

Všechny obrazy jsou akvarely. Tuto výtvarnou techniku však autorka kombinuje s kresbou fixami nebo tuší. Eliška Hromádková vystudovala Střední uměleckoprůmyslovou školu v Ústí nad Orlicí, obor grafický design tiskovin. Výtvarnému umění se ale věnuje od útlého dětství.

„Kreslím intuitivně. Mnohokrát se mi potvrdilo to, že když tvořím s nějakou konkrétní představou, většinou to dopadne úplně jinak, než jsem si to plánovala. Při tvorbě musím být ve správném rozpoložení. To pak vezmu tužku a nepřemýšlím příliš nad tím, co právě vzniká. Většinou až když je obraz hotový, uvažuji zpětně nad tím, proč jsem danou věc nakreslila. Občas jsem sama překvapená nebo vyděšená, prozradila mladá umělkyně o vzniku obrazů.

V rámci výstavy si lze zakoupit také autorské plátěné tašky, a to ve dvou provedeních. Na první z nich je zobrazena kočičí baletka, na druhé smutný muž s nápisem Srdce mi plesá. Ke každé tašce je přivázána ručně psaná cedulka, která obsahuje kromě poděkování za podporu umělkyně také kus obrazu. Pokud by se všechny tyto cedulky poskládaly dohromady, daly by celý jeden obraz.

Plátěné tašky jsou k sehnání buď na místě výstavy (Hostinec u Černého Orla, Litomyšl) nebo přímo u umělkyně, a to na jejích facebookových stránkách, či na instagramu. Na sociálních sítích vystupuje pod pseudonymem Elart.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!