Plzeňské Divadelní léto letos vsadí na nosáče Cyrana v podání Michala Dlouhého

Plzeňské Divadelní léto letos vsadí na nosáče Cyrana v podání Michala Dlouhého  

I tento rok zpestří prázdniny v Západočeském kraji festival Divadelní léto pod plzeňským nebem, který každoročně připravuje divadelní inscenaci, jež zasazuje přímo do historického centra Plzně. Letos se mohou zájemci těšit na premiéru Cyrana v hlavní roli s Michalem Dlouhým.

Divadelní léto pod plzeňským nebem tentokrát postaví hlediště, na které se vejde více než 400 diváků, v Proluce v Křižíkových sadech. Právě v těchto místech v roce 2008 festival odstartoval první ročník, během něhož uvedl svou první inscenaci vůbec. Stal se jí Don Juan. O slavnostní zahájení letošního ročníku se postará premiéra hry Cyrano v režii Ivana Řezáče, která se uskuteční 30. června. Následovat bude ještě dalších jedenáct repríz, poslední proběhne 17. července. Již 18. června ale odstartuje doprovodný program festivalu, a to představením Pojďme na tanec!

V hlavní roli Cyrana se návštěvníkům představí Michal Dlouhý, který se tak zároveň stává i tváří celého letošního ročníku. Vedle něho v inscenaci vystoupí také Kamil Halbich v roli Le Breta a Andea Mohylová, která se představí jako Roxana. Kristiána ztvární Miloslav Tichý. Dále se ve hře objeví i Jan Jankovský, Antonín Procházka mladší, Klára Krejsová, Jana Kubátová, Bronislav Kotiš, Petr Borovský a Jiří Maryško

Kromě premiérového uvedení dramatické básně Edmonda Rostanda se mohou zájemci také těšit na čtyři reprízy úspěšné tragikomedie Akvabely, která hrála prim minulý rok. Inscenace režiséra Viléma Dubnička, v níž excelují Bronislav Kotiš, Zdeněk Rohlíček a Michal Štěrba, se letos v Proluce zabydlí v termínech od 22. do 25. července. V rámci doprovodného programu pak Divadelní léto láká i na již tradiční Open Air Slam i na Festival hereckých kapel, který se uskuteční 28. července. 

Divadelní léto pod plzeňským nebem se během deseti ročníků stalo velmi populární letní akcí. Kromě již zmiňovaného Dona Juana nabídl návštěvníkům již inscenace, jako jsou Prokletí rodu Baskervillů, Lhář či Don Quijote. “Divadelní léto mám velmi rád. Je to festival, který v reálném prostředí Plzně vytváří vlastní kvalitní inscenace. Nezaměnitelná atmosféra letních večerů přivádí do centra jak místní publikum, tak i návštěvníky města,” vyjádřil se plzeňský primátor Martin Baxa.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!