Kladivo huby rozbilo olomoucké Divadlo hudby

Kladivo huby rozbilo olomoucké Divadlo hudby 

Divadlo hudby hostilo ve středu 4. dubna přehlídku finalistů z loňského mistrovsví České republiky ve slam poetry. Celkem osm českých i moravských slamerů předvádělo svá básnická díla vyprodanému sálu. Celým večerem provázel teoretik a průkopník slam poetry v Čechách Bob Hýsek.

„Slam už není jen ha ha,“ glosoval v zákulisí Ondra Hrabal po exhibici několika básní se sociálními tématy

Během dvou opravdu výjimečných kol představili účinkující básně humorné, ovšem mnohem častěji se přikláněli k vážným sociálním tématům, což na české scéně není příliš časté. Skvělou práci odvedl moderátor Hýsek, jenž po jednotlivých vystoupeních divákům vyvracel mýty o slam poetry. Padly mýty především o tématech básní, jelikož publikum v naší zemi je zvyklé na předvádění a humorné texty ze života. Mimo jiné přišlo na témata jako dezinformace či současná vládní situace, z humornějších pobavil publikum představitel olomoucké slamové scény Jirka Juráň básní o druhé míze.

„Český slam zažívá národní obrození,“ zaradoval se před publikem Bob Hýsek

Daniel Kunz diváky pobavil improvizací o Kristýně, co chce chovat lamy. Slova, se kterými pracoval si přitom vyžádal přímo od publika. Druhý z improvizátorů, Honza Dibitanzl nechal diváky, aby mu slova nahazovali během jeho výstupu. Svým Mamaslamem sál rozesmál Dr. Filipitch a bodový full house, tedy osm desítek, získal za propagaci motorových saní Anatol Svahilec. Mezi představitele slamu se sociálními tématy by se pro večer dali zařadit Ondra Hrabal se svým textem Ministerstvo zdravého rozumu, a Tukan s Caledonem s přemítáním o současné politické situaci.

O úrovni přednášených textů svědčí i hodnocení od publika. „Za celý večer nebyl nikdo hodnocen nižším číslem než sedmičkou,“ poznamenal Hýsek při loučení. Atmosféra vystoupení se nesla v pohodovém duchu, publikum při vyhlašování výsledků vítalo všechny bouřlivým potleskem. Vysoké hodnocení od poroty znamenalo velmi nízké rozdíly v celkovém umístění, nakonec si však třetí místo odnesl Caledon, druhé Tukan a zvítězil mistr České republiky z roku 2014 Anatol Svahilec.

Foto: Petra Kožušníková, Slam poetry Olomouc

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Divadlo hudby Olomouc

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!