Pražská výstava Andyho Warhola se rozšiřuje o unikátní exponáty

Pražská výstava Andyho Warhola se rozšiřuje o unikátní exponáty 

Gallery of Art Prague (GOAP) přidala do expozice s tvorbou pop-artového umělce Andyho Warhola nové exponáty. Návštěvníci mohou v domě U Bílého jednorožce nově zhlédnout kolekci Warholových filmových plakátů a propagačních snímků z 60. a 70. let, dopisy jeho matky nebo obraz vytvořený jeho starším bratrem Paulem.

Andy Warhol se kromě výtvarné tvorby s nemenší intenzitou věnoval i filmu – coby režisér i producent spolupracoval na několika desítkách snímků. V galerii GOAP je nově k vidění třicet Warholových plakátů různých formátů, například k filmům: Ciao! Manhattan, Woman, Dracula, Trash, Flesh či Heat. Vystavený plakát k hororu Frankenstein je opatřen osobním věnováním a podpisem světové filmové hvězdy Udo Kiera.

Plakáty doplňuje deset propagačních fotografií, které provázely projekce filmů. Další vzácnou autentickou vzpomínkou na Andyho Warhola je několik čísel časopisu Interview Magazine, který umělec založil a v němž slavné osobnosti vedli rozhovory s jinými celebritami.

Nová část stálé expozice věnované Andymu Warholovi v pražské galerii GOAP veřejnosti poprvé zpřístupňuje také originály dopisů, které jeho milovaná matka Júlia psala z Ameriky svým příbuzným na Slovensku. Júlia Warhola byla hluboce věřící žena, a tak jsou její dopisy s ryze soukromým obsahem zdobeny náboženskými motivy.

Nově je v expozici zastoupeno také dílo Andyho staršího bratra Paula Warholy, a to originálním plátnem Busy Street z roku 1990, které vzniklo technikou otisků slepičích pařátů. „Měl jsem asi 150 kuřat a trhalo mi srdce je pořád někde zavírat. Tak jsem je nechal na volno a jednoho dne se jich několik dostalo do domu a rovnou i do namíchaných barev. A ty cestičky, které za sebou zanechaly, se staly velkou inspirací a zároveň i mým prvním obrazem," vysvětlil vznik své „slepičí série“ Andyho bratr Paul Warhola.

Expozici Andyho Warhola můžete na Staroměstském náměstí navštívit denně od 10 do 20 hodin.

Foto: Plakát k filmu Querelle od Andyho Warhola. Zdroj: archiv GOAP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Paul Warhola – Busy Street. Zdroj: archiv GOAPFoto: Ukázka z dopisu Warholovy matky. Zdroj: archiv GOAP
 

Mohlo by se ti líbit...

Central Gallery nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Central Gallery

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!