Současné čínské umění inspirované Prahou ukáže Galerie hlavního města Prahy

Současné čínské umění inspirované Prahou ukáže Galerie hlavního města Prahy 

Výstava The Reunion of Poetry and Philosophy v Domě U Kamenného zvonu přibližuje tvorbu dvou světoznámých umělců Zhang Xiaoganga a Wang Guangyi, pocházejících z Číny. Vystavená díla, která značně ovlivnila fascinace umělců atmosférou Prahy, si zájemci mohou prohlédnout od 9. února do 13. května.

Dvojice umělců Zhang Xiaoganga a Wang Guangyi začínala v osmdesátých letech, kdy se v neoficiálních kruzích rodilo nezávislé čínské umění v několika epicentrech inspirované strohými informacemi z málo dostupných materiálů o západním umění.

Výstava v Galerii hlavního města Prahy (GHMP) konfrontuje dvě linie charakterizující tamní vývoj výtvarného myšlení. Jedna čerpá z poetických a literárních zdrojů a druhá převážně z filozofických základů. Obě linie reprezentuje aktuální tvorba, která vznikla z velké části z inspirace duchovní atmosférou Prahy. Doprovodí je výběr fotografií Xia Quana dokumentujících atmosféru přelomových osmdesátých let, kdy se rodila nezávislá čínská kultura.

Mladého Zhang Xiaoganga dříve fascinoval El Greco a Oskar Kokoschka. Umělec strávil dlouhou dobu ponořen v lyrice a expresionistické podněty proplétal se snovou poezií,“ uvedl kurátor výstavy Lü Peng.  „Naopak Wang Guangyi se ve všech svých dílech věnoval stavbě modelu založeném na politické teologii, vzdával hold racionalitě a klidné vyrovnanosti,“ dodal.

V roce 1992 se v Kantonu konalo první bienále umění, které zvláštní shodou tržních okolností vybralo oba tyto naprosto rozdílné umělce, v té době něco zcela nevídaného. A tak se poezie začala setkávat s filozofií,“ vysvětlil kurátor.

Wang Guangyi ve svých pop-artových a ideologických dílech vždy zachycuje nejvyhrocenější okamžiky konfliktu a boje, v tom se od lyrického Zhang Xiaoganga liší. Přitom oba využívají hry typickými symboly a obrazovými schématy čínského současného umění 20. století,“ upřesnil Peng.

Foto: Zhang Xiaogang, Amnézie a paměť – chlapec se zavřenýma očima, 2006 / olej, plátno / 200 × 260 cm. Zdroj: archiv GHMP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Wang Guangyi, Rituál č. 4, 2015 / olej, akryl, plátno / 180 × 140 cm. Zdroj: archiv GHMP
 

Mohlo by se ti líbit...

Dům U Kamenného zvonu nabízí i další akce

Místo konání: Dům U Kamenného zvonu

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!