Jeden svět slaví dvacáté narozeniny a vyzývá k aktualizaci systému

Jeden svět slaví dvacáté narozeniny a vyzývá k aktualizaci systému  

Fake News. Spojení, jenž se podle slavného Collinsova slovníku stalo slovem roku. Dezinformace a mediální manipulace jsou v současné době všudypřítomné a staly je jedním z největších problémů společnosti. A právě na tuto problematiku se zaměří již 20. ročník Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět.

Člověk je každodenně obklopován obrovským množstvím informací a je pro něj stále obtížnější rozlišovat, co je a není pravda, co by měl sdílet, komentovat a na co by měl mít svůj vlastní názor. Nevypínejte počítač, aktualizujeme systém, hlásí v souvislosti s tím festival Jeden svět, jenž se uskuteční od 5. do 14. března v Praze, odkud se následně přesune do dalších 36 měst po celé České republice. 

Festival chce upozornit na to, že nejen počítačové systémy potřebují čas na to, aby zpracovaly všechny potřebné informace a mohly hladce a bez problémů fungovat. “Zvykli jsme si volit jednoduchá a líbivá řešení a jednat pod vlivem emocí,” vysvětlil ředitel festivalu Ondřej Kamenický, “právě zjitřené emoce ve společnosti jsou živnou půdou pro populisty, kteří sami sebe označují za bojovníky vůči systému, jejž považují za překonaný.” Jeden svět chce nabídnout divákům zpomalení a klid, který si v každodenním životě plném sociálních sítí nemohou dovolit.  

Návštěvníci se mohou letos těšit na více než 110 snímků i na novou kategorii Americana, která se zaměří na osobnost Donalda Trumpa, rasovou nesnášenlivost, úlohu policie v systému i na práva indiánů. Sekce Eurodom se bude věnovat problematice nacionalismu, populismu i migraci. Snímky v programové kategorii Za horizontem pak odkryjí lokální problémy komunit, které jsou od nás vzdálené tisíce kilometrů. Přitom toho mohou mít s námi společného více, než bychom možná očekávali. A to samozřejmě není vše. Program bude opět velmi pestrý. Sledovat ho můžete na oficiálních stránkách festivalu.  

Jeden svět oslaví během letošního ročníku své dvacáté narozeniny. A jak říkají organizátoři, je skutečně co slavit! Festival během dvou dekád vyrostl v největší dokumentární filmový festival s tématikou lidských práv na světe. Spolu s dvacátým ročníkem si naděluje i nové logo a vizuální identitu, za níž stojí výtvarník Matyáš Trnka. Ten má spolu s grafikem Matějem Růžičkou na svědomí rovněž aktuální kampaň festivalu. “Výzva k aktualizaci systému se objevuje na obrazovkách počítačů, když je nutné updatovat operační systém o nejnovější prvky. Proto i vizuál odkazuje na obávanou modrou obrazovku s upozorněním Paměť zařízení je plná,” představil svou práci Trnka. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!