Z publika soudní porotou. Divadlo ABC řeší komplikovaný proces hrdiny/vraha

Z publika soudní porotou. Divadlo ABC řeší komplikovaný proces hrdiny/vraha70%

Hledáte od divadla něco víc než jen příběh? Divadlo ABC nabízí od listopadu ve svém repertoáru interaktivní drama Teror režiséra Ondřeje Zajíce, během něhož se stanete velmi důležitými aktéry celého představení. O osudu hlavního hrdiny totiž rozhodnete právě vy!

Během inscenace, která měla svou českou premiéru 11. listopadu, se návštěvníci stanou porotou v soudní síni. V ní se zrovna řeší velmi zapeklitý případ. Obžalovaným je vojenský pilot Lars Koch (hraje Tomáš Novotný). Člověk, který je pro někoho hrdinou, pro jiného bezpáteřní několikanásobný vrah. Zařadíte se i vy k jeho obdivovatelům, nebo ho naopak pošlete na doživotí za mříže?  

A z čeho je tedy Lars Koch obviněný? Teroristé unesli letadlo, které chtěli nasměrovat přímo na fotbalový stadion, na kterém v té době sledovalo fotbalové utkání 70 tisíc návštěvníků. Vojenský pilot Lars Koch dostal za úkol letadlo kontaktovat a přinutit ho k přistání. Teroristé však na výstrahy nereagovali. Lars Koch proto letadlo sestřelil. Zachránil tak 70 tisíc diváků na stadionu, všech 164 nevinných cestujících na palubě však zahynulo. Měl právo jediný člověk rozhodnout o tom, kdo zemře? A co otázka morálky?  

Inscenace od Ferdinanda von Schiracha přináší mnoho otázek, ale jen velmi málo odpovědí. To, co je správné, musí totiž určit samotný divák. Ten na konci představení prostřednictvím hlasovacího zařízení totiž rozhodne, jak to s Larsem Kochem vlastně dopadne. Situaci se mu bude snažit ulehčit (nebo možná zkomplikovat) obhájce Zbigniew Kalina a státní žalobkyně Jitka Smutná. Soudu předsedá Milan Kačmarčík. Samozřejmě že návštěvníkům situaci pomalu přibližují také svědci. Kolega Kocha Lauterbach (hraje Lukáš Jurek) a Meiserová (hraje Evellyn Pacoláková), žena, která přišla v sestřeleném letadle o svého manžela. 

Jestli očekáváte od představení klasický děj se zápletkou a koncem, tato hra vás pravděpodobně úplně nenadchne. Diváci se stávají součástí téměř realistického soudního procesu, byť samozřejmě v mnohém zlehčeného pro divadelní účely. Účastníci promlouvají přímo k nim, jakožto k porotě, která nakonec o případu rozhodne. Místo dramatických dialogů mezi postavami je hra založená především na předávání argumentů, monolozích obhájce a státní žalobkyně i na vyjádření svědků. Ti se musí postarat o to, aby bylo rozhodnutí diváků-poroty správné. 

Přestože je proces pro diváky skutečně neobvyklou zkušeností, trochu ztrácí na atraktivitě tím, že je již téměř od počátku jasné, jak to celé dopadne a pro co bude publikum v závěru hlasovat. Byť je někdy člověk z argumentů obhájce i státní žalobkyně na vážkách, argumenty jedné ze stran nejsou tak silné, aby dokázaly přesvědčit nadpoloviční většinu přítomných diváků. I tak se vám při hlasování lehce třesou ruce, protože si nejste úplně jisti, jestli volíte zcela správně. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Městská divadla pražská: ABC,... nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!