Dějiny skrze reklamu. Muzeum českých plakátů se otevře v lednu

Dějiny skrze reklamu. Muzeum českých plakátů se otevře v lednu 

Na Malé Straně v Praze se brzy otevře nové muzeum, které československou historii přiblíží prostřednictvím plakátů a reklamy. První dvě výstavy – Retro Food Porn a Nakupování za železnou oponou – zde budou k vidění téměř po celý příští rok.

Tři patra historického domu U Zlatého hroznu na rohu Karmelitské ulice a Malostranského náměstí v Praze přeměněná na Muzeum českých plakátů návštěvníkům nabídnou průřez historií české reklamy od přelomu 19. a 20. století až do sametové revoluce roku 1989. Uvidí tak plakáty z dob pozdní habsburské monarchie, první republiky, druhé světové války i socialistické éry.

Sbírka nového muzea čítá na šest set plakátů, mezi nimiž najdete i slavné autory, jakým byl třeba Viktor Oliva, malíř obrazu Piják absintu, ilustrátor Josef Lada nebo Václav Pata, tvořící za minulého režimu.

Muzeum založil Glenn Spicker, původem ze Spojených států, který před sedmnácti lety v Praze otevřel Muzeum komunismu a nyní pokračuje v představení své bohaté sbírky artefaktů. Krom dvou muzeí vlastní i známý jazzový klub U Malého Glenna nebo podnik Burrito Loco.

Dvě zahajující expozice Muzea českých plakátů, Retro Food Porn, zaměřenou na staré plakáty s reklamou na potraviny, a Nakupování za železnou oponou, soustředící se především na nedostatkové zboží za socialismu, budou moci zájemci zhlédnout až do října 2018

Foto: archiv Muzea českých plakátů

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Dům U Zlatého hroznu

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!