Jihlavská galerie vystavuje díla Gustava Kruma, autora ilustrací knih Jaroslava Foglara či Karla Maye

Jihlavská galerie vystavuje díla Gustava Kruma, autora ilustrací knih Jaroslava Foglara či Karla Maye 

Výstava Gustav Krum (1924-2011) v Oblastní galerii Vysočiny (OGV) představuje jednoho z nejvýznamnějších jihlavských rodáků, který se proslavil především svými knižními ilustracemi. Potrvá do 11. února.

Gustav Krum svými kresbami doprovodil téměř stovku historických a dobrodružných knih s širokým tematickým záběrem od antických námětů a až po české dějiny a archeologii. Známý je především svými ilustracemi knih Karla Maye, Jaroslava Foglara, Jacka Londona, ale i komiksy.

V poměru k obrovskému rozsahu celoživotní tvorby Gustava Kruma představuje výstava pouze malý soubor prací, který výběrově ukazuje autorovo malířské a kreslířské mistrovství, vypravěčské schopnosti a nekonečnou fantazii.

Můžete zde vidět Krumova díla ze sbírek Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě s náměty souvisejícími především s historií Jihlavy, třeba kresby uhlem z obrazového cyklu Sedm století Jihlavy nebo ukázky z cyklu Lidé, doba, vojenství. Vystaveny jsou i autorovy ilustrace a volná tvorba s historickou tématikou.

Další část expozice je pak věnována zejména dobrodružným námětům z majetku soukromých sběratelů. Najdete zde předlohy ke knižním ilustracím románů Karla Maye a Jacka Londona, antické náměty, přípravné skicy a předlohy k obálkám knih o Jihlavě, některé nereprodukované kresby a v neposlední řadě také Krumovu volnou tvorbu.

Foto: archiv OGV

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Oblastní galerie Vysočiny v... nabízí i další akce

Mezinárodní Festival Dokumentárních Filmů Jihlava

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!