10 zajímavých bodů programu letošního SIGNAL Festivalu v Praze

10 zajímavých bodů programu letošního SIGNAL Festivalu v Praze 

Festival světla SIGNAL slaví páté výročí svého vzniku. Letošní ročník se koná od 12. do 15. října z velké části ve veřejném prostoru hlavního města, novinkou je však placená galerijní zóna. Slavnostní zahájení proběhne ve čtvrtek v 19 hodin na náměstí Míru.

1) Caryatyds na náměstí Míru

Tento videomapping francouzského umělce Yanna Nguemy pracuje téměř s každou z padesáti tisíc cihel tvořící průčelí kostela sv. Ludmily na Vinohradech. Název instalace odkazuje na karyatidy, tedy starověké ženské sochy, které naplňují nosnou funkci sloupu v architektuře. Projekci doprovází hudba Pierra Mottrona.

KDY: každý večer od 19 do 23 hodin

2) Kafka 4ever ve Spálené

Známá pohyblivá socha Franze Kafky od Jaroslava Róny tentokrát ožije videomappingem, ve kterém se objeví úryvky z jeho děl, různé motivy a rukopisy. Večer u pomníku nedaleko Národní třídy doprovodí živá hudba jidiš kapely, fotopointVyfoť se jako Kafka“ a procházka po Kafkových stopách.

KDY: pátek 13. 10. od 18 do 22 hodin

3) Beyond na Staroměstském náměstí

Konstrukci dlouhého světelného tunelu připravilo španělské audiovizuální studio Playmodes. Návštěvníci při procházením touto instalací zapojí jak zrak, tak i sluch. Jasně vyznačené uhlopříčky v tunelu zkreslují vnímání vzdálenosti a návštěvníci pak mají pocit, že se přemisťují z místa na místo, aniž by vůbec opustili tunel.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

4) Octopus Garden v Anežském klášteře

Postapokalyptická scéna na vás čeká v zahradě kláštera Na Františku, kde sídlí část Národní galerie. Německá skupina RaumZeitPiraten vytvořila kolonii spících a snících chobotnic, které jsou poslepované ze zbytků civilizace a artefaktů minulosti, jež byla ovládána vědou, médii a digitálními technologiemi.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

5) Submergence v Riegrových sadech

V parku na Vinohradech vstoupíte do prostředí evokující tropický prales plný světélkujících liján. Mezinárodní uskupení Squidsoup sestavilo dvanáctiminutovou světelnou sekvenci, ve které se na stovkách zavěšených provazců s více než 8 tisíci světelnými body střídají tvary, atmosféra i úroveň interaktivity.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

6) Canon Foto Hub na Staroměstském náměstí & Tomáš Třeštík

Každý večer můžete navštívit interaktivní stánek, kde si vyzkoušíte nejnovější produkty od Canon a výsledné snímky si zde lze i vytisknout. V sobotu 14. října ve 20 hodin se uskuteční Canon instameet s tématem low light pod vedením fotografa Tomáše Třeštíka. Součástí instameetu je i odborná přednáška a prohlídka města plného světelných instalací pod jeho vedením.

KDY: čtvrtek 12. až pátek 13. 10. od 13 hodin do půlnoci, sobota 14. až neděle 15. 10. od 11 hodin do půlnoci

7) Multiverse v Tyršově domě na Újezdu

Je náš vesmír jediný, nebo kromě něj existují další paralelní vesmíry, o kterých zatím nevíme? Tuto otázku si klade umělec Filip Roca původem z Černé Hory, jenž vytvořil stereoskopickou 3D videomappingovou projekci pro fasádu Tyršova domu. Její diváci poputují paralelními vesmíry, napříč nekonečným množstvím hmoty, pokroucenými fyzikálními zákony a neznámými krajinami.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

8) AXIOM na náměstí Jiřího z Poděbrad

Na Vinohradech byste si neměli nechat ujít stavbu Australana Kita Webstera, kterou tvoří tři symetricky rozestavěné brány sloužící jako projekční plátno pro sérii animací. Při použití více než sedmi set tisíc LED světel diváci mnohdy nepoznají, co je skutečné a co virtuální. Axiom je založená na 4 elementech – světlu, zvuku, prostoru a času.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

9) Mécaniques Discursives v Cihelné

Zeď na Malé Straně, kterou si vzal do parády evropský label Antivj, zobrazí výjev neznámého stroje evokujícího experimenty v podivné laboratoři nebo tajemné zašifrované zprávy. Instalace Mécaniques Discursives odkazuje ke Gutenbergově době čerstvě objeveného mechanického knihtisku i k digitální současnosti, kterou ovládají big data. Dvě zásadně rozdílné epochy, které ale přesto něco spojuje: zásah technologiemi.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

10) White Circle v DUP39

Audiovizuální instalaci německého hudebního vydavatelství Raster-Noton najdete v Charvátově ulici, spadá ale do placené galerijní zóny. Label nedávno oslavil dvacáté výročí a vytvořil tento akusticko-architektonický prostor, na němž spolupracovali čtyři umělci. Je tvořený množstvím pohyblivých reproduktorů, díky nimž se samotný zvuk stává až prostorovým zážitkem.

KDY: každý večer od 19 hodin do půlnoci

Foto: AXIOM. Zdroj: archiv Signal Festival

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Foto: Octopus Garden. Zdroj: archiv Signal FestivalFoto: White Circle. Zdroj: archiv Signal FestivalFoto: Submergence. Zdroj: archiv Signal Festival
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!