Před osmdesáti lety zemřel Tomáš Garrigue Masaryk. Studio Ypsilon ho připomene divadelní inscenací

Před osmdesáti lety zemřel Tomáš Garrigue Masaryk. Studio Ypsilon ho připomene divadelní inscenací  

Výraznou osobnost českých i světových politických dějin chce dnes divákům připomenout Studio Ypsilon v inscenaci T. G. M. aneb Masaryk v kostce (nebo také aneb Masaryk mezi minulostí a dneškem). Hru Jana Schmida a Jana Koláře má divadlo v programu již od roku 2010. Ve čtvrtek 14. září uvede její 45. reprízu.

“Přemýšlel jsem, jak do názvu dostat nejdůležitější myšlenku a vůbec potřebu zpracovat toto masarykovské téma,” vysvětluje spoluautor a režisér Jan Schmid, “napadlo mě: Masaryk mezi minulostí a dneškem. Nepředvádíme Masarykův životopis od kolébky po hrob, ale usadili jsme se v roce 1935 a vracíme se proti času.”

Hra se zabývá několika tématickými vrstvami. Autoři chtějí, aby si návštěvníci z představení odnesli představu o tom, kdo Masaryk byl, i o tom, jaká je minulost, tradice a kultura naší současné společnosti. Všechno představují v aktuálním kontextu. “Hra dává vše do souvislostí s novými zkušenostmi dneška a hledá v minulosti nadhled, protože to nám dnes příliš nejde,” dodal Schmid. 

Titulní role prvního československého prezidenta se ujal herec Václav Helšus, který se kvůli ní vrátil na prkna Studia Ypsilon po více než třiceti letech. “Mám rád těžké úkoly. Člověk si to musí rozdat s celým světem. A když jsou kolem mne lidé, kteří na to, každý po svém, jsou stejně, tak je to moc prima,” pochvaloval si. V dalších rolích se představí Jana Synková, Petr Vacek, Petr Vršek, Braňo Holiček či Mikuláš Čížek. Velkou úlohu má v inscenaci rovněž židovská hudba, o níž se živě stará kapela Klec

Režisér Jan Schmid a dramaturg Jaroslav Etlík lákají na inscenaci plnou ironie, improvizace, originální muziky a plejády talentovaných umělců. “Masaryk známý i neznámý, nové pohledy, nová odhalení, nové souvislosti! Češi a Němci, Češi a Židé. Masaryk a Amerika, Masaryk a Svatý Václav, Masaryk a ženy,” popisují hru, kterou chtějí poctít 80. výročí od smrti jedné z nejvýznamnějších osobností českých dějin.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Studio Ypsilon nabízí i další akce

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!