Večer tříkrálový se vrátil na na letní divadelní scénu. Dá vám skutečně cokoliv chcete?

Večer tříkrálový se vrátil na na letní divadelní scénu. Dá vám skutečně cokoliv chcete? 80%

Mořská voda. Mocný živel, který dává do pohybu Shakespearův Večer tříkrálový. Právě do zuřivých vln padá na počátku hry Oliviin bratr. A moře pohlcuje a rozděluje také dva milující sourozence - Violu a Sebastiana.

Letní shakespearovské slavnosti letos sice premiérovaly s představením Hamleta, nezapomněly však ani na svou premiéru z loňského roku, kterou se stal Večer tříkrálový aneb cokoliv chcete, Shakespearova sváteční komedie, kterou napsal přibližně ve stejném období jako příběh kralevice dánského. Hra plná bláznů, smíchu, hudby, zábavy a moře, které je hybatelem celého děje. Malované vlny vznášející se nad scénou celou dobu představení jakoby značily signifikantní roli, kterou v tomto představení moře má. 

Výstřední Orsino se opíjí nejen vínem a šampaňským, ale rovněž hudbou a svými city k panovačné Olivii truchlící kvůli smrti svého bratra utonulého v mořských vlnách. Návrhy elitářského muže neustále odmítla až do chvíle, kdy se stane prostředníkem mezi nimi trosečnice Viola sloužící pro Orsina v mužském převlečení. Zatímco Viola zatouží po svém pánovi, samotná dokáže pohnout city chladné Olivie, která pro její mužské alter ego vzplane vášnivou touhou. Obě dámy navíc spojuje totiž tragický osud - obě přišly kvůli moři o své bratry. I když ne nezvratně.  

Představení by se samozřejmě neobešlo bez tří králů humoru - služebné Marie a pánů Tobiáše a Třasořítky, kteří se díky své pomstě proti samolibému Malvoliovi nejvíce postarají o rozhýbání bránice všech návštěvníků. Potřebný nadhled hře dodá blázen Feste, který se navíc převážně stará také o hudební linku celého představení. S píšťalkou u úst je prostě neodolatelný a potkat ho v pražských ulicích, určitě byste po něm nějaký ten drobák také hodili.

Zatímco nejnovější londýnské představení Večera tříkrálového sleduje především dramatickou linku představení a humor je jen jakýmsi jejím kořením, režisérka Jana Kališová se rozhodla návštěvníky Letních shakespearovských slavností především bavit. O tom svědčí i herecké obsazení, v němž dominují především komediální herci. Ať už je řeč o Tomáši Měcháčkovi, Nele Boudové, Václavu Koptovi, Josefu Cardovi či Ondřeji Rychlém, synovi slavného českého baviče. Sestavu pak doplňují Monika Timková, Marie Doležalová, Martin Pechát, Petr Stach a Vilém Udatný.  

Pražské zpracování Shakespearovské klasiky je svěžím vánkem letních divadelních scén. S nápaditou scénou ve tvaru jachty, atmosférickými kostýmy i skvělými hereckými výkony se řadí k tomu nejlepšímu, co můžete na českých divadelních prknech v průběhu léta vidět. Nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU v Lichtenštejnském paláci je navíc skutečně působivým zákoutím, v němž návštěvníky neotráví ani několik otravných komárů a nízká teplota přicházející s přibývajícími hodinami. 

Večer tříkrálový uvádějí Letní shakespearovské slavnosti do 19. srpna. Pak je na nádvoří Lichtenštejnského paláce vystřídá komedie Veselé paničky Windsorské, v níž se představí Bolek Polívka, Simona Stašová, Eva Režnarová, Jan Cina či Šárka Vaculíková. Na scéně na Pražském hradě se mezitím mohou návštěvníci těšit na Romea a Julii, Hamleta i Komedii omylů.

Foto: Agentura Schok/Viktor Kronbauer

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Večer tříkrálový se vrátil na na letní divadelní scénu. Dá vám skutečně cokoliv chcete? Večer tříkrálový se vrátil na na letní divadelní scénu. Dá vám skutečně cokoliv chcete? Večer tříkrálový se vrátil na na letní divadelní scénu. Dá vám skutečně cokoliv chcete?
 

Mohlo by se ti líbit...

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!