Meeting Brno oživí na deset dní centrum města. Nabídne diskuze i bohatý kulturní program

Meeting Brno oživí na deset dní centrum města. Nabídne diskuze i bohatý kulturní program  

Festival Meeting Brno má za sebou svou loňskou premiéru. Nyní nastupuje na scénu již v plné síle s heslem “jednota a rozmanitost”.

Akce Meeting Brno sice poprvé potěšila své návštěvníky teprve v květnu minulého roku, navazovala ale na starší projekt Rok smíření, prostřednictvím něhož si jihomoravská metropole připomínala v roce 2015 konec druhé světové války. Pozornost byla upřena tedy především na oběti nacistické diktatury a na poválečné krutosti. Premiérový ročník festivalu se pak zaměřil zejména na migrační krizi. 

A letos přichází organizátoři s dalším tématem. “Námětem aktuálního ročníku je jednota Evropy, která je ohrožena populismem a společenskou radikalizací,” vysvětluje programová ředitelka festivalu Kateřina Tučková. Meeting Brno se odehraje po dobu deseti dnů od 19. do 28. května a návštěvníkům nabídne setkání se zajímavými osobami nejen z české umělecké, společenské a politické scény. 

Místem konání se stane Moravské náměstí, kde se uskuteční většina programu v instalaci architektů Ondřeje Chybíka a Michala Krištofa, která v sobě zahrnuje pódium, bar, pivní terasu i venkovní galerii. “Moravské náměstí je místem s bohatou historií a změny v jeho podobě bez nadsázky dokumentují dramatické společenské změny. Instalace připomíná jednotlivé historické vrstvy a evokuje touhu spojovat,” vysvětluje Jana Janulíková, ředitelka Turistického informačního centra města Brna, které festival pořádá. 

Festivalový program i letos rozdělí organizátoři do několika panelů, které zahrnou diskuzní fóra, divadlo, hudbu, film, výtvarné umění, workshopy, komentované procházky a chybět nebude ani Pouť smíření. Na festival dorazí potomci rodin Löw-Beer, Stiassni a Tugendhat, jejichž slavnými vilami se město honosí. Osudy těchto židovských rodin však byly velmi dramatické, protože nebyly pohodlné ani jedné z diktatur minulého století. 

Ulice města rozezní Šalina Music Tour, kdy hudba bývalých kulturních a náboženských brněnských skupin zaplní tramvaje i velké scény večerních open-air koncertů. Břicha pak návštěvníkům zaplní Piknikfest, který nabídne širokou nabídku domácích i exotických jídel. “Meeting Brno 2017 opět nabízí platformu pro diskuze o historických i současných otázkách, prostor pro setkávání a oživuje centrum města směrem, který je hluboce vrytý do DNA Brna,” dodává Janulíková.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Moravské náměstí

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!