V tomhle Životě víte už na začátku, jak skončí

V tomhle Životě víte už na začátku, jak skončí40%

Spousta lidí si dnes říká, že by chtěli vědět, koho si vezmou, jestli dostudují školu, nebo jak dlouhý bude jejich život. Bohužel v reálném světě je nám nahlížet do budoucnosti odepřeno. V novém sci-fi hororovém Životě to ale možné je. Od tohoto týdne si můžete v kině téměř dvě hodiny připadat jako vědma, která každou scénu vidí, ještě než se stane.

Snímek začíná bez okolků a vysvětlování, ale vlastně docela zajímavě. Režisér Daniel Espinoza (Snadný prachy) vrhne diváky na oběžnou dráhu Země, kde se šestičlenná posádka Mezinárodní vesmírné stanice snaží zachytit vzorky z Marsu. Nejdříve poznáváme vědce, který prozkoumává červenou půdu. Objevuje v ní buňku, kterou se mu posléze podaří oživit. Z neviditelného tvora se rychle stává malý, průhledný „slimák“, který dostane jméno Calvin. Kvůli chybě v laboratoři ale začne hibernovat. Posádka se ho snaží probudit elektrickými výboji, a v tu chvíli se z malé příšerky stane krvežíznivá bestie. Zabíjí jednoho člena posádky za druhým a jediným cílem stále se zmenšujícího kroužku lidí na palubě je, dostat Calvina co nejdál od Země.

Velmi jednoduchá zápletka, která málokoho ohromí. Navíc, když příběh plyne přesně tak, jak se očekává. Jeden dějový zvrat se posouvá k druhému, ale divák je vždycky o něco napřed. V tomto případě je tedy Život jakýsi komisař Juve, který jde svým vlastním tempem, a divák Fantomas, který je vždy o krok před ním. Každé leknutí očekává několik vteřin dopředu. Každá dějová smyčka je rozpletená ještě dřív, než ji Espinoza stačil utáhnout. Největší zábava je hádat, kterého člena posádky si Calvin podá jako dalšího. A nejhorší na tom celém je, že ani rádoby překvapivý závěr už nikoho nepřekvapí.

Špatná kopie Vetřelce

To, že snímek v mnoha aspektech kopíruje Vetřelce, je jasné během pár desítek minut, a ani by to nevadilo. Dnes už najdeme alespoň inspiraci nějakou klasikou pomalu v každé premiéře. Životu je spíš nutné přičíst bod k dobru, že se alespoň k této filmové citaci přiznává. Tím, ale plusové body končí. Život totiž nanejvýš tančí Vetřelci na nohách jako malá holčička a vzhlíží k němu jako ke svému vzoru. Ví ale, že jeho kvalit nedosáhl.

Dobrý herec, nejlepší reklama

Celý film v podstatě zachraňuje jenom gendrově korektní posádka, ve které jsou ženy, Asiat i Afroameričan. Přesně v takovém poměru, aby si nikdo nemohl stěžovat. Bez toho už se dnes žádný pořádný film neobejde. Bohužel jejich herecký um je zoufale nevyužitý. Scenáristé Rhett Reese a Paul Wernick jim naplánovali jen samé honičky a téměř žádné dialogy. Jednoduše, jména jako Ryan Reynolds nebo Jake Gyllenhaal se stala jen reklamním tahákem na podprůměrný sci-fi horor.

Bohužel ani slavná jména, ani zajímavé a dobře zpracované prostředí kosmické lodi nemůže zachránit film bez příběhu. Dnešní nekonečný vesmír filmových premiér, které každý týden neodbytně ťukají na dveře, spolkne Život stejně rychle jako Calvin spořádal posádku Mezinárodní vesmírné stanice. Akorát u toho neudělá takový humbuk.

Názor informuji.cz: 40%

Kdy a kde dávají film: Život

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!