Olomoucká Divadelní Flora představuje svůj program. Láká na přední české i zahraniční scény

Olomoucká Divadelní Flora představuje svůj program. Láká na přední české i zahraniční scény  

Rovněž tento rok bude olomoucký květen patřit festivalu Divadelní Flora, na nějž se do hanácké metropole sjedou divadelníci z celé Evropy. Akce, která letos vstupuje již do svého třetího desetiletí, nabídne návštěvníkům na sedmdesát představení v průběhu deseti festivalových dnů. Hned devatenáct představení dorazí ze zahraničí.

Tématem 21. ročníku Divadelní Flory je Tekutá Evropa. “Společným jmenovatelem vybraných titulů je silně autorská reflexe přelomových událostí i méně exponovaných dějinných situací 20. a 21. století a jejich dopadu na evropský prostor, myšlení, postoje či osudy skutečných, ale i fiktivních osobností,” vysvětluje tematické zaměření festivalu jeho ředitel Petr Nerušil.  

A na jaké zahraniční hry se mohou návštěvníci těšit? Do Olomouce poprvé zavítá berlínské Maxim Gorki Theater s německojazyčnou hrou The Situation izraelské režisérky Yael Ronan. Svou moravskou premiéru zde bude mít také mnichovský Residenztheater, který dorazí spolu s nekompromisní politickou inscenací Olivera Frljiće Balkan macht frei. Ta je mnohými označována za jednu z nejvýraznějších událostí loňské německé divadelní sezóny.  

Z české divadelní scény se letos festival zaměří na profil přední české divadelní scény - pražského Studia Hrdinů, představí nejnovější tvorbu progresivního brněnského HaDivadla a chybět nebude ani Inscenace roku 2016, kterou se stalo drama Olga (Horrory z Hrádečku) Divadla LETÍ. Za skvělé výkony v hlavní roli této inscenace získala herečka Pavlína Štorková dokonce nominaci na prestižní cenu Thálie. Festivalu se spolu s renomovanými soubory zúčastní i tvůrci některých z inscenací, které zde osobně představí svou práci.   

Kromě činohry bude součástí Flory již tradičně performativní část, jejíž páteří se stane šestice představení od v Nizozemí působících choreografů. Ani jeden z nich přitom není v této zemi narozený, což trefně koresponduje s tématem festivalu. “Současná nizozemská scéna představuje neobyčejně rozmanitou škálu tvůrčích přístupů i reflektovaných témat. Fascinující je také národnostní pestrost, která je výrazem otevřené kulturní politiky Nizozemců,” vysvětluje dramaturg Jan Žůrek. Nizozemskou sekci pak doplní tradiční festivalová platforma Visegrad Performing Arts, která se letos zaměří především na zapojení diváka do ‘divadelní reality’. 

Tváří letošního ročníku Flory se stal herec Stanislav Majer, který byl nedávno vyhlášen jako Herec roku 2016 v Cenách divadelní kritiky. Ten tak na plakátech vystřídá rakouskou herečku Stefanii Reinsperger a přijede na festival také předvést hru, díky které prestižní ocenění obdržel. Diváci se tak mohou těšit na monodrama spisovatele Davida Zábranského a režisérky Kamily Polívkové, které nese název Herec a truhlář Majer mluví o stavu své domoviny.  

Kromě divadla nabídne Flora také bohaté doprovodné aktivity. Program nabízí také koncerty, besedy a workshopy. Součástí bude také konference Za hranou/Over the Edge, která se zaměří na formy participativního divadla a na inovativní práci s publikem. Předprodej festivalových vstupenek startuje 3. dubna. 


| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Moravské divadlo Olomouc

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!