Na prknech divadla Hybernia skotačí muzikálový Ferda Mravenec. Děti baví, dospělé diváky už méně

Na prknech divadla Hybernia skotačí muzikálový Ferda Mravenec. Děti baví, dospělé diváky už méně70%

Čeští tvůrci si stále více uvědomují, že dělat muzikály pro děti se vyplácí! Proto nedávno slavila úspěch Alenka v kraji zázraků a nyní ji doplňuje i legendární český hrdina Ferda Mravenec. Ten se na prknech divadla Hybernia představil převážně dětskému publiku premiérově v pátek 17. března.

Muzikál Ferda Mravenec zavádí návštěvníky do říše lesního hmyzu, kde se děje jedna událost za druhou. Legendární hrdina, práce všeho druhu, se potýká se svou láskou k marnivé Berušce, která se k němu ale nechce znát, dokud jí nesežene ke kočáru i koníka. Právě kvůli ní ho poté začnou pronásledovat policisté. A aby toho nebylo málo, dostane se do spárů strašidelného Masoráda a Mravkoleva, kteří si ho chtějí dát k večeři. Trochu moc na jednoho malého mravence. To by to ale nesměl být Ferda Mravenec, aby si se všemi patáliemi neporadil. 

Hlavní role Ferdy Mravence se ujal Vojtěch Drahokoupil. V nápaditém kostýmu a výrazné masce by ho však poznal málokdo, pomoci divákovi s jeho identifikací může jen jeho velmi kvalitní zpěv. Podobně je na tom mladá muzikálová Beruška Kateřina Herčíková i Martin Šemík v roli Brouka Pytlíka. Právě Šemík odvádí v muzikále jeden z nejlepších hereckých výkonů. Děti baví svým šišlání i taškařicemi, které vyvádí spolu s Kudlankou (Luciou Jagerčíkovou) a dalšími tvory lesní říše. Obecně jsou výkony herců velmi dobré a i přesto, že se jedná o muzikál pro děti, je jejich zpěv skutečně kvalitní. Hudba Leška Wronky je energická, jednoduchá a plně korespondující s tím, pro koho je muzikál určený. Žádné árie nebo přílišnou nápaditost tudíž nečekejte. 

Co je na muzikálovém Ferdovi ale skutečně povedené, jsou kostýmy, masky i scéna. To vše vytváří přesvědčivý vizuální požitek, který způsobuje, že děti nemohou z pódia odtrhnout oči a i vrtění na sedačkách je minimální. Pohádkovou atmosféru dotváří i ladní tanečníci znázorňující motýly a samozřejmě nechybí ani zajímavé choreografie, které se snažili tvůrci ozvláštnit třeba Koníkovými skákacími botami či akrobatickými čísly na obruči, do níž se však během premiéry nepovedlo Pavoukovi Martinovi Überallovi správně naskočit. 

Kolem dvou hodin trvající představení děti očividně baví. Nekonaly se hlasité komentáře, pláč ani hromadné odchody na toalety. Horší už to bude s jejich dospělým doprovodem, protože Ferda Mravenec nepatří mezi hry, v níž si najdou to své všechny věkové kategorie. Proto by se měli “dospěláci” připravit na to, že zatímco budou jejich ratolesti koukat na skotačící mravence s otevřenou pusou, jim bude připadat celá show možná až příliš dlouhá. 

Jako první přivítalo šviháckého mravence s červeným puntíkovaným šátkem v muzikálové podobě již Těšínské divadlo, kde byla hra poprvé představena před 23 lety. Režie hybernského muzikálového Ferdy Mravence se ujal Libor Vaculík, libreto má na svědomí Iva Peřinová a texty písní Vladimír Čort a Václav Kopta. 

Foto a video: Marián Juskanin

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Divadlo Hybernia nabízí i další akce

Místo konání: Divadlo Hybernia

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!