Hurá do divadla! Máme pro vás 9 tipů na podzimní premiéry v Praze

Hurá do divadla! Máme pro vás 9 tipů na podzimní premiéry v Praze 

Po létě už stálé divadelní scény jedou zas v plném proudu. Kromě zavedených představení se na jevišti představí také premiérové inscenace. Jaké novinky chystají pražská divadla ve svém repertoáru? Podívejte se na náš výběr.

Žena filmového kritika

  • Premiéra: 21. 9. 2023 - Divadlo pod Palmovkou (Studio PalmOFF)

Být dnes ženou, manželkou a matkou po třicítce je někdy samo o sobě dost náročné. A když jste k tomu ještě ženou filmového kritika, může se vám snadno stát, že se vaše představy normality, klidu a štěstí posunou úplně jinam, než kde je mají obyčejní lidé…

Popkulturní ironická groteska o ženě a intelektuálovi, filmech, lásce, snech a průserech míří na prkna Divadla pod Palmovou. Divadelní verze článků blogu oceněného cenou Magnesia Litera mapuje vztah mezi mužem a ženou na pozadí aktuálního umění a popkultury, společenských stereotypů a existenciálních nástrah.

Foto: Divadlo pod Palmovkou

To ticho, když přijdeš domů

  • Premiéra: 6. 10. 2023 - A studio Rubín

Tři postavy, které spojuje jejich samota. Samota, která je pro některé nutností, pro jiné luxusem, pro další možností kumulovat energii, odloupat ze sebe všechny vrstvy cizích požadavků. Proč žít sám? A vůbec, není to divný? Vždyť přece ses narodila, abys rodila a ne abys sobecká byla, řekl starý mládenec. Nebo je samotářský život důkazem osobní neschopnosti…? A studio Rubín připravilo autorskou inscenaci o životě singles a o různých rozhodnutích, která vedou k samotářskému způsobu života.

Foto: A studio Rubín

Na první pohled

  • Premiéra: 7. 10. 2023 - Švandovo divadlo

Monodrama Na první pohled nabízí strhující a naléhavou zpověď obhájkyně Tessy Ensler (Marie Štípková), která se zaměřuje na to, jak moc se může lišit subjektivní zkušenost s tím, co považuje za skutečnost justice. Nahlédnutí do taktiky a techniky kladení otázek, jež vedou k ospravedlnění mužů nařčených ze znásilnění. Dynamické soudní drama a zároveň osobní pohled ženy, kterou ke změně perspektivy přiměla skutečnost, že se sama stala obětí znásilnění…

Kuchyň

  • Premiéra: 7. 10. 2023 - 3Kino Art Pasáž

Hra Kuchyň diváky zavede do zákulisí restaurace, která láká na luxusní pokrmy a na televizní kuchařskou hvězdu. Co se ale skrývá v kuchyni, kde se tři desítky herců různých národností pomalu vaří ve vlastní šťávě? Kde tlak na výkon je tak vysoký, že je jen otázkou času, než tenhle papiňák vybuchne? A kam se vůbec poděla lidská důstojnost?

Hra, kterou Arnold Wesker napsal na konci 50. let 20. století na základě vlastních zkušeností kuchaře ve velké restauraci, má překvapivě aktuální náboj. Dramatická realita jedné špinavé kuchyně totiž odráží stav celé společnosti. Site-specific inscenace se uskuteční v prostoru 3Kino Art Pasáž v domě U Nováků. 

Foto: archiv MDP

Pan Polštář

  • Premiéra: 28. 10. 2023 - Divadlo Rokoko (Městská divadla pražská)

Katurian je spisovatel, který žije v totalitě a ve své fantazii. Jeho povídky jsou velmi temné a plné zločinů. Ale to je v pořádku, protože jsou to přece jen vraždy na papíře, nestaly se, nic jimi nemyslel, jen je napsal… Co když se ale najednou skutečně stanou? Nebo jde jen o náhodnou podobnost s výplody jednoho vyšinutého pisálka? To by zajímalo vyšetřovatele, kteří ho právě vyslýchají… Černá groteska Pan Polštář nastoluje prostřednictvím elektrizující výpovědi otázky hranice mezi snem a realitou, odpovědnosti za slovo, moci a manipulaci, a hlavně tematizuje násilí, za které odmítáme nést odpovědnost.

Foto: archiv MDP

Dobře rozehraná partie

  • Premiéra: 8. 11. 2023 - Divadlo Kalich

Barbora Hrzánová a Radek Holub se setkají v další společné inscenaci. Dobře rozehraná partie je jímavá, směšná a místy i hluboká situační komedie o síle přátelství, zájmu o sebe navzájem, ochoty si pomoci a být si na blízku, i když to kolikrát není zrovna jednoduché.

Zatrpklý stárnoucí vdovec Fred Kowinski již dávno přišel na to, že nic na světě nemá smysl, tedy kromě partie šachů, kterou pravidelně hraje se svým starým kamarádem. Až do jeho neměnného morousovitého života vstoupí temperamentní hospodyně Rozalie a rozehraje s ním svoji partii, a to nikoliv na šachovnici!

Bylo nás pět (tenkrát)

  • Premiéra: 15. 11. 2023 - Divadlo Na Jezerce

Pět kamarádů na život a na smrt se vrací. Humoristický román Karla Poláčka Bylo nás pět upravil režisér Petr Vacek pro Divadlo Na Jezerce do podoby divadelní hry. V nové dramatizaci se představí Jan Čenský, Petr Čtvrtníček, Jan Hrušínský, Václav Tobrman a další.

Vlaštovka

  • Premiéra: 17. 11. 2023 - Studio DVA divadlo (Malá scéna)

Věhlasná učitelka zpěvu ve svém domě přijímá mladého muže, který se chce zdokonalit v hlasové technice. Napětí postupně narůstá a začínají se odkrývat překvapivé osudové skutečnosti v životech obou dvou. Vzájemně se musí postavit rozdílnému vnímání a chápání pocitu viny, porozumění, odpuštění a hlavně lásky. Na tuto hodinu zpěvu ani jeden z nich nikdy nezapomene… Emotivní, a především lidsky silný příběh vznikl na motivy skutečné události. V hlavních rolích se představí Jitka Čvančarová a Daniel Krejčík.

Geniální přítelkyně

  • Premiéra: 25. 11. 2023 - Divadlo ABC (Městská divadla pražská)

Divadelní adaptace světového bestselleru Eleny Ferrante. Padesátá léta 20. století, neapolská periférie a dvě děvčátka, která si slíbí přátelství na život a na smrt. Lenu a Lila spolu procházejí celým životem. Jejich složitý vztah je plný lásky, nenávisti, soupeření i podpory, doplňují se a ženou kupředu, stejně tak se ale dovedou zraňovat a vzájemně bolestně zrcadlit. Každá po svém se však především snaží vybojovat lepší život, vzdálený chudobě, pokrytectví a násilí prostředí, do kterého se narodily. Na pozadí jejich cesty sledujeme v propracovaném mikrosvětě obyvatel jedné čtvrti celý vývoj poválečné Itálie od chudoby k ekonomickému zázraku let šedesátých, posilování moci Camorry a její vliv, proměny postavení ženy, politické boje i dozvuky fašismu…

Úvodní foto: Na první pohled, zdroj Švandovo divadlo

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!