S Mozartem po Praze. Vydejte se po stopách slavného hudebního skladatele

S Mozartem po Praze. Vydejte se po stopách slavného hudebního skladatele  

Wolfgang Amadeus Mozart, slavný klavírní virtuos a hudební skladatel, navštívil během svého života čtyřikrát Prahu a zapsal se tak nezapomenutelně do jejích dějin. A v jakých budovách během svých návštěv pobýval? To prozrazuje nový průvodce Ondřeje Horáka a Venduly Chalánkové, který provede zájemce všemi pražskými kouty, v nichž Mozart doložitelně trávil své chvíle.

„Poprvé přijíždí Mozart do Česka v roce 1767, je mu jedenáct let a důvodem je epidemie, která je ve Vídni. Celá rodina z ní proto prchá a odjíždí do Olomouce, později do Brna, odkud se vrací zpět do Rakouska. Paradoxem je, že stejně všichni onemocněli v té Olomouci,“ vypráví o první Mozartově návštěvě českých zemí Ondřej Horák, autor koncepce a textu zbrusu nového průvodce nazvaného W. A. Mozart v Praze. Díky němu mohou zájemci projít jednoduchou trasu, během níž je útlá knížka seznámí se všemi důležitými událostmi, které Mozart při návštěvě Prahy zažil.

„Další návštěva už se vztahuje k roku 1787, kdy přijíždí Mozart v lednu do Prahy, kde stráví několik dní,“ pokračuje Horák, „vrací se pak v září toho samého roku, kdy je jeho pobyt již delší. Ubytuje se v hostinci, ze kterého je vidět na Stavovské divadlo, v němž se má v říjnu odehrát premiéra Dona Giovanniho. V Praze stráví čtvrt roku.“ Právě Stavovské divadlo je jedním z míst, které nelze při cestování Prahou s Mozartem minout. Mezi nimi nechybí ani Thunovský palác, kde bydlel při své první pražské návštěvě, dům U Tří zlatých lvů, v němž dopsal zmiňovaného Dona Giovanniho, či kostel sv. Mikuláše. V něm proběhla týden po jeho smrti zádušní mše, které se zúčastnily čtyři tisíce lidí.

Ještě před svou smrtí absolvoval však další pražskou návštěvu. Uskutečnila se čtyři roky po premiéře ve Stavovském divadle. Zmiňuje se však také pobyt roku 1789. „Zní to sice dobře, ale data ukazují, že sem ráno přijel, ubytoval se a navečer zase odjížděl,“ směje se Horák. Praha byla tak jen krátkou zastávkou během cesty do Německa.

Průvodce, kterého prodává obchod Pragtique, nabízí kromě zajímavých příběhů, historek a informací o pražských místech spojených s Mozartem i mapku, která poradí zájemcům, jak cestu uskutečnit a jak se mezi nimi dopravovat. Nechybí ani originální ilustrace od Venduly Chalánkové, která vytvořila speciálně pro tohoto průvodce sérii unikátních koláží. 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

S Mozartem po Praze. Vydejte se po stopách slavného hudebního skladatele S Mozartem po Praze. Vydejte se po stopách slavného hudebního skladatele S Mozartem po Praze. Vydejte se po stopách slavného hudebního skladatele
 

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!